Een hond in mijn zaak, ja of nee?

|Praktische tips

Als handelaar moet je tal van regels volgen. Ben je actief in de horeca- of voedingssector, dan geldt dat des te meer. Om je een helder beeld te geven van wat mag en wat niet, klopt Edenred af en toe aan bij het FAVV. Vandaag geven we tekst en uitleg bij een nieuw onderwerp: huisdieren in je zaak toelaten, ja of nee?

Een klant komt met zijn hond binnen in je zaak. Wat doe je? Hoe reageer je daarop? Wat zegt de wet?

Er zijn twee wetgevende aspecten waarmee je rekening moet houden:

  1. voedselhygiëne: het koninklijk besluit van 13 juli 2014;
  2. discriminatie: de gewestelijke wetgeving inzake discriminatie van personen met een handicap.

 

VOEDSELHYGIËNE

In theorie mogen er geen dieren aanwezig zijn in ruimten waar voedsel wordt gehanteerd, verwerkt of opgeslagen. Dat verbiedt de wet formeel. Maar er zijn twee wettelijke uitzonderingen.

1) Gezelschapsdieren zijn toegelaten in ruimten waar voedsel wordt genuttigd (de eetruimte van een restaurant, frituur, snackbar enz.), op voorwaarde dat de uitbater dit goedkeurt en voor zover het dier geen enkele vorm van besmetting kan veroorzaken.

-> Het is dus niet verboden om met een hond een restaurant binnen te stappen, op voorwaarde dat de uitbater ermee instemt.

-> Een hond mag echter niet in een supermarkt of een slagerij komen, omdat zulke zaken geen consumptieruimte hebben.

2) Assistentiehonden (die een speciale opleiding hebben gevolgd) zijn toegelaten, want je mag geen eigenaar van een assistentiehond de toegang verbieden tot een publiek toegankelijke ruimte waar voeding aanwezig is.

-> Een assistentiehond mag dus niet alleen samen met zijn baasje op restaurant, maar ook naar de bakker, supermarkt, frituur, slager enzovoort. Het spreekt wel voor zich dat het dier niet achter de toonbank of in de productieruimte mag komen.

DISCRIMINATIE

De wettelijke bepalingen inzake discriminatie van personen verbieden de uitbater van om het even welke zaak de toegang te weigeren aan een assistentiehond. Mensen die een als zodanig erkende (geattesteerde) assistentiehond bij zich hebben, hebben het recht om openbare ruimten te betreden. Dat recht geldt zowel voor mensen met een handicap die door een assistentiehond worden begeleid als voor de gezinnen en instructeurs die assistentiehonden opleiden. Aan de uitoefening van dit recht mogen geen kosten verbonden zijn.

Wie een assistentiehond weigert, kan een boete verwachten die varieert per gewest:

  • 15 tot 25 euro in het Vlaams Gewest, zoals bepaald in het Vlaamse decreet van 20 maart 2009;
  • 26 tot 100 euro in het Waals Gewest, zoals bepaald in de Waalse Code de l'action sociale et de la santé (art. 327-333);
  • 50 tot 100 euro in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, zoals bepaald in de Brusselse ordonnantie van 18 december 2008 betreffende de toegang van assistentiehonden tot voor het publiek toegankelijke plaatsen (zoals gewijzigd door de ordonnantie van 19 april 2012).
IN EEN NOTENDOP

 

Restaurantuitbater

Uitbater van een voedingswinkel

Gezelschapsdier

Keuze om toegang te aanvaarden of te weigeren

Toegang weigeren

Assistentiehond

Verplicht toegang verlenen

 

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen