HET ABC VAN HET FAVV VOOR VOEDSELALLERGENEN

|Praktische tips

Het lijkt soms alsof voedselallergieën en -intoleranties overal opduiken. Natuurlijk bestaan ze al langer, maar waar ze vroeger een uitzondering waren, nemen ze de laatste jaren gestaag toe. Als horeca-uitbater of kleinhandelaar moet je ook rekening houden met enkele richtlijnen en verplichtingen. Welke allergieën en intoleranties zijn belangrijk en wat is het verschil tussen de vermelding in voorverpakte voeding en die van verse maaltijden? Het FAVV helpt ons het voedselbos door de bomen te zien.

Voedselallergie versus voedselintolerantie

Volgens de website van de dienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, is een voedselallergie een abnormale reactie van het immuunsysteem op een bepaalde stof in een voedingsmiddel. De inname van die stof, of voedselallergeen, kan bij gevoelige personen een allergische reactie veroorzaken op de huid, in de spijsvertering of luchtwegen en in zeldzame gevallen een anafylactische shock veroorzaken die een dodelijke afloop kan hebben.

Terwijl een voedselintolerantie net de incapaciteit van het lichaam is om bepaalde voedingsstoffen te verteren of op te nemen. Het voedsel blijft gedeeltelijk of volledig onverteerd in het maagdarmstelsel liggen, wat kan leiden tot een lichamelijke reactie zoals een opgeblazen gevoel, vermoeidheid, hoofdpijn, darmklachten.

 

Welke allergenen bestaan er?

Er werden 14 verschillende stoffen in een Europese Verordening 1169/2011 opgenomen die de belangrijkste allergenen oplijsten en de oorzaak zijn van heel wat intoleranties en allergieën. We geven een overzicht:

  1.  Glutenbevattende granen zoals tarwe (incl. Khorasan en spelt),   rogge, gerst en haver.
  2.  Schaaldieren
  3.  Eieren
  4.  Vis
  5.  Aardnoten
  6.  Soja en sojaproducten
  7.  Melk en melkproducten
  8.  Noten waaronder amandel-, hazel-, pinda-, cashew-, pecan-,   pistache-, macadamia-, pecan-, para- en walnoten.
  9.  Selderij
  10.  Mosterd
  11.  Sesamzaad
  12.  Zwaveldioxide en sulfieten
  13.  Lupine
  14.  Weekdieren

Wist je trouwens dat gevoeligheden voor bepaalde stoffen bij mensen verschillen per land of zelfs per streek? Ook de leeftijd speelt een rol. In elk geval mogen ze niet licht genomen worden omdat ze ernstige reacties kunnen uitlokken. Daarom is het belangrijk dat je de klant correct informeert over de aanwezige allergenen in een maaltijd. Hoe je dat doet, hangt ervan af als de maaltijd voorverpakt is of niet.

 

Hoe vermeld ik voedselallergenen in mijn zaak?

Bij voorverpakte maaltijden is het belangrijk dat de consument onmiddellijk ziet welke allergenen in het product aanwezig zijn. Dat doe je door ze in de ingrediëntenlijst in het vet te zetten, in kleur of door ze te onderlijnen. Ze moeten dus opvallen. Als er geen ingrediëntenlijst is, moet het er toch duidelijk opstaan, bijvoorbeeld ‘bevat melk, pindanoten en tarwe. Tenzij het natuurlijk een zakje geroosterde pindanoten is. Dan is dat niet nodig omdat het in de titel vermeld staat. Een duidelijke brochure over de etikettering vind je hier.

Als mensen uit eten gaan, ligt het anders. Het restaurant is verplicht om aan te geven welke allergenen er aanwezig zijn in de gerechten en moeten duiden dat de samenstelling ervan kan wijzigen. Dat kan zowel mondeling als schriftelijk gebeuren, maar de klant moet op elk moment de volledige en correcte informatie kunnen raadplegen en er dus ook naar kunnen vragen. In een restaurant waar de bediening aan tafel gebeurt, is het belangrijk dat er steeds een personeelslid in de buurt is waar de klanten hun vragen aan kunnen stellen.

Bekijk de video van het FAVV waarin ze de verschillen uitleggen.

 

Enkele interessante tips bij voedselallergenen en -intoleranties

  • Train jezelf en je personeel zodat jullie vragen over allergenen snel kunnen beantwoorden. Klanten met een allergie of intolerantie spenderen veel tijd aan het controleren van etiketten en het bevragen van mensen. Als jij hen van die taak ontlast, gaan zij buiten met een dankbaar hart en kiezen ze jou opnieuw voor hun volgend etentje.
  • Informeer je personeel, ook de flexi’s en freelancers, om altijd dubbel te controleren als ze niet zeker zijn. Een allergische reactie kan ernstige gevolgen hebben. Liever eens extra vragen in de keuken dan ervan uitgaan dat het er wel niet zal inzitten.
  • Vermeld de informatie duidelijk op je menukaart. Veel restaurants doen dat met symbolen op de kaart die aantonen welke allergenen er in het gerecht aanwezig zijn. Dat ontlast zowel de klant als het personeel. De klant voelt zich minder lastig omdat die jou niet of minimaal moet storen en het personeel hoeft niet alles uit te leggen.
  • Bevraag via je online reserveringstool of aan de telefoon als iemand allergieën of intoleranties heeft. Op die manier kan je je goed voorbereiden en misschien zelfs een alternatieve amuse gueule klaarmaken voor hen.

Wil je graag meer informatie over allergenen en intoleranties en hun richtlijnen? Consulteer de website van het FAVV zodat iedereen veilig kan genieten.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen