Maak het verschil: bestrijd voedselverspilling!

|In de kijker

Voedselverspilling is een enorm probleem voor het milieu. Maar ook jouw winstcijfers lijden eronder. Met aanpassingen om minder te verspillen verlaag je niet alleen je kosten, maar blink je ook je merkimago op. Met onze tips maak jij het verschil.

 

VERBETER JE VOORRAADBEHEER

Je voorraad zo gesmeerd beheren dat je drastisch minder verspilt? Het kan. Door je voorraad goed op te volgen en nauwkeurig te anticiperen op toekomstige noden kom je al heel ver. Gespecialiseerde software kan je helpen om vervaldatums, voorraden en verkooptrends op te volgen. De FIFO-methode (first in, first out) zorgt ervoor dat de oudste producten het eerst worden verkocht. Ook gebruikmaken van gegevens uit het verleden om toekomstige behoeften te voorspellen en te grote voorraden te voorkomen is een must. Bovendien kan kunstmatige intelligentie complexe gegevens analyseren om het voorraadbeheer te optimaliseren, de vraag nauwkeurig te voorspellen en de aanvullingsniveaus automatisch aan te passen.

 

LEID JE PERSONEEL OP

Je personeel speelt een hoofdrol in het beheer van voedingsproducten. De juiste opleiding kan dan ook een groot verschil maken. Leer je personeel hoe belangrijk voorraadrotatie is en hoe het werkt. Je zult versteld staan van de impact op je verspilling. Wijs je werknemers op de gevolgen van voedselverspilling en leer ze hoe ze dit tegen kunnen gaan. Dat kan tijdens een infosessie in team.

 

VERBETER DE VERPAKKING EN OPSLAG

De juiste verpakking en opslag helpen de houdbaarheid van je voedingsmiddelen te verlengen. Gouden tip: gebruik herbruikbare, aangepaste verpakkingen om de voeding te beschermen en langer vers te houden. Bewaar je producten op de juiste temperatuur, zodat ze niet te vroeg bederven.

 

PROMOTIES EN KORTINGEN OP PRODUCTEN MET EEN NADERENDE VERVALDATUM

Bied producten die bijna gaan vervallen aan met een korting. Dat is een uitstekende manier om verspilling tegen te gaan én klanten aan te trekken. Ook speciale aanbiedingen of promoties voor zulke producten en speciale stickers om ze te laten opvallen bij klanten zijn een goed idee.

Bied met de hulp van Phenix afgeprijsde mandjes met onverkochte producten aan. Zo promoot je artikelen die bijna gaan vervallen. Door samen te werken met Edenred maakt Phenix vers en betaalbaar voedsel nog toegankelijker, want Edenred-gebruikers betalen de mandjes gewoon met hun Edenred-kaart.

Lees meer

SAMENWERKING MET LIEFDADIGHEIDSORGANISATIES

Schenk overgebleven voedsel aan liefdadigheidsorganisaties. Dat is een ethische en verantwoorde manier om van je overschotten af te geraken. Een samenwerking met voedselbanken en goede doelen in de buurt om je overtollige voedsel te doneren kan echt een groot verschil maken. Nog zo’n mooi initiatief is regelmatige schenkingsprogramma’s opzetten die ervoor zorgen dat voedseloverschotten naar mensen in armoede gaan.

 

Door met deze tips aan de slag te gaan, strijd je actief mee tegen voedselverspilling en verbeter je meteen ook je resultaten én reputatie. Verklaar voedselverspilling de oorlog. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, je draagt zo ook je steentje bij tot een betere maatschappij en planeet.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen