Van niche naar het grote publiek: de plantaardige voedingstrend op de kaart
Plantaardig eten zit serieus in de lift. Vandaag kijkt niemand meer op als je een plantaardig alternatief vraagt. Het standaard aanbieden zonder meerprijs, denk aan plantaardige melk bij de koffie, is dan ook een goed idee, zeker als je de Gen Z-generatie wil aantrekken. Zij kiezen vaker voor onbewerkte, organische en plantaardige voeding omdat het volgens hen de gezondste en meest duurzame optie zou zijn. Je scoort dus extra punten als je het op je kaart zet en het verlaagt je ecologische voetafdruk. Goed denk je, maar waar hou je rekening mee?
Variatie in plantaardige gerechten
Niemand wil in elk restaurant hetzelfde eten. Denk maar aan de typische salade met geitenkaas die vroeger standaard op het menu stond voor vegetariërs. Die mensen aten overal hetzelfde. Creëer daarom een uniek aanbod volgens jouw niche. De plantaardige community is heel trouw dus mag je erop rekenen dat ze jouw restaurant overal vermelden en jouw boeken als ze met hun niet-plantaardige vrienden op restaurant gaan.
Inclusiviteit op de menukaart
Een menu met plantaardige opties maakt de keuze voor families en vriendengroepen waar iedereen anders eet, gemakkelijker. Geen breinbreker meer om een restaurant te boeken, bij jou is er voor ieder wat wils. Ook mensen met een gevoeligheid of allergie voor lactose kunnen bij jou aan tafel schuiven, want de plantaardige keuken bevat geen zuivelproducten.
Lokale en sociale economie inzetten
Zet in op de korte keten en lokale producten. Kijk welke speciaalzaken en biologische of sociale coöperatieven er in de buurt zijn om mee samen te werken. Zij zullen jou op hun beurt ook steunen en dat valt absoluut in de smaak bij de moderne restaurantbezoeker.
Gezonde keuzes
De huidige voedingstrend is gericht op gerechten met veel verse groenten. Mensen willen het gevoel hebben dat ze gezond gegeten hebben. Investeer daarom in verse groenten en fruit en zet verschillende salades als bijgerecht op je menukaart, ongeacht jouw type restaurant.
Maaltijdcheques accepteren
Door het grote aantal mensen met een Edenred-kaart profiteer je van klanten die op zoek zijn naar restaurants waar ze hun maaltijdcheques kunnen gebruiken. Maaltijdcheques zien ze vaak als extra om zichzelf te trakteren op een lekkere maaltijd. Afficheer dus duidelijk dat je de Edenred-kaart aanvaardt waardoor je meer mensen zal binnentrekken die genieten van jullie keuken. De volgende keer brengen ze misschien hun collega’s mee om samen van hun lunchpauze te genieten.
Een interessant plantaardig weetje
Een studie uit 2023 met identieke tweelingen aan de Universiteit van Stanford toonde aan dat plantaardig eten gezond is voor iedereen. In slechts 8 weken zagen ze effecten in het cholesterol- en insulinegehalte bij zowel de niet-plantaardige als plantaardige groep die allebei meer verse groenten en fruit consumeerden. Onrechtstreeks heb je dus een positieve invloed op de gezondheid van je klant die langer kan genieten van jouw plantaardig aanbod. Mooi toch?
BEN JE NOG GEEN EDENRED-PARTNER?
Sluit je in slechts enkele klikken aan bij het grootste aanvaardingsnetwerk van België.
Vond je dit artikel leuk?
Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.