Restorestjes, een topinitiatief tegen verspilling!

|Praktische tips

Hoe werkt het? Heel eenvoudig! Geef je klanten de mogelijkheid om hun restjes mee naar huis te nemen en zo voedselverspilling tegen te gaan. Een verantwoord initiatief dus, dat ook de steun krijgt van het FAVV. Iedereen heeft namelijk baat bij minder verspilling, maar het is natuurlijk wel belangrijk dat de voedselveiligheid gegarandeerd blijft ...

Maaltijden geserveerd in restaurants zijn normaal gezien bedoeld om meteen ter plaatse op te eten en niet om langer bewaard en/of opnieuw opgewarmd te worden. Bij de restjes die de consument meekrijgt in zogenaamde ‘doggy bags’ – voortaan ook ‘Restorestjes’ genoemd – kunnen een aantal microbiologische gevaren om de hoek loeren die een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. De twee voornaamste oorzaken? Een te hoge bewaartemperatuur, waardoor bacteriën zich makkelijker ontwikkelen. En kruisbesmetting tussen rauwe en gekookte levensmiddelen.

Zeg niet meer ‘doggy bag’ maar ‘Restorestjes’

De maaltijden in jouw horecazaak op de correcte temperatuur bewaren valt onder jouw verantwoordelijkheid als uitbater. Maar zodra de consument ervoor kiest de restjes van zijn maaltijd mee te nemen, dan wordt hij hiervoor zelf verantwoordelijk. We geven je daarom graag enkele tips om de voedselveiligheid niet in het gedrang te brengen wanneer je je klanten deze service aanbiedt. 

GEBRUIK EEN VERPAKKING DIE GESCHIKT IS VOOR LEVENSMIDDELEN

De doos of verpakking waarin de restjes verpakt worden, moet uiteraard geschikt zijn om met voeding in contact te komen. Niet alle verpakkingsmaterialen zijn geschikt voor alle soorten levensmiddelen. Zo bestaat er een risico dat chemische elementen van de verpakking in het voedsel terechtkomen. Voorbeelden: vette levensmiddelen kunnen bepaalde plastic verpakkingen aantasten en zure levensmiddelen kunnen bepaalde verpakkingen in aluminium aanvreten. 

Welke verpakking je het best kiest, hangt niet alleen af van het type maaltijd. Ook hoe de consument het gerecht achteraf gaat opwarmen speelt een rol. Zo zijn niet alle verpakkingen geschikt om voedingsmiddelen in op te warmen in de microgolfoven. 

Neemt de consument zijn restjes mee in een eigen doos of verpakking? Controleer dan zeker of die geschikt is voor levensmiddelen, past bij het specifieke gebruik en schoon is.

 

INFORMEER DE CONSUMENT

Als uitbater moet je de consument informeren over het gebruik, het opwarmen, de bewaring en de houdbaarheid van de Restorestjes uit je restaurant. Dat doe je bijvoorbeeld door een foldertje mee te geven met de Restorestjes of door een etiket op het doosje te kleven. Deze informatie is alvast nuttig voor de consument om de voedselveiligheid te waarborgen. 

Want een gewaarschuwde consument is er twee waard!

  • Zet de restjes uit het restaurant zo snel mogelijk in de koelkast (max. 7 °C), uiterlijk na twee uur.
  • Warm de restjes op tot ten minste 60 °C wanneer je wilt opeten.
  • Bewaar de restjes liever niet langer dan 24 tot 48 uur, afhankelijk van het type product.
  • Vries de restjes niet in.
  • Gebruik de verpakking correct en ga na of ze in de microgolfoven mag.

Stel je klanten zelf voor om hun restjes mee naar huis te nemen! Vaak durven ze het niet te vragen, omdat ze bang zijn om gierig over te komen of gewoon uit verlegenheid. Geef hen dus een duwtje in de rug!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen