Voedsel doneren, hoe begin je ermee?

|Praktische tips

Geven is duurzaam. Het heeft een positieve impact op milieu, economie én maatschappij. Zit je met overschotten van perfect eetbaar voedsel? Geef ze weg. Er is wel één grote voorwaarde om dit te mogen doen: het voedsel moet veilig zijn!

OM WELKE VOEDINGSMIDDELEN GAAT HET?

Met uitzondering van sterkedrank mag je alle voor menselijke consumptie bestemde en nog geschikte voedingsmiddelen en dranken uitdelen als je ze om de volgende redenen niet langer mag verkopen in je handelszaak: de houdbaarheidsdatum (DLC) nadert, de gebruikelijke verkooptermijn is verstreken, de verpakking is niet geschikt enz.

WAAROP MOET JE LETTEN ALS HET OM VOEDSELVEILIGHEID GAAT?

Producten geef je idealiter drie dagen voor de TGT* -datum weg, nooit erna. Producten met een THT* -datum kun je schenken tot deze datum en in sommige gevallen ook erna, als er geen gezondheidsrisico is. Sommige producten worden ook zonder THT-datum aanvaard (vers fruit, groenten en bakkerijproducten).

Je moet ook een lijst bijhouden van de verenigingen waaraan je iets hebt gedoneerd (afvoerregister). Zo verloopt alles veel vlotter als er producten worden teruggeroepen. We raden je aan een duidelijke overeenkomst met de organisatie te sluiten.

WIST JE DIT AL?

Ook jij kunt voedselverspilling tegengaan door consumenten producten aan te bieden via apps zoals Phenix. Zo krijg jij je onverkochte producten toch nog verkocht. En door voedsel te redden via zo’n app krijg je ook meer zichtbaarheid. Bovendien ondersteunt Phenix je zerowaste-initiatieven (schenkingen aan verenigingen, voorraadvermindering van levensmiddelen, controle van vervaldatums in de rekken …). Meer info.

EN WAT IS DE ROL VAN HET FAVV?

Het FAVV steunt dergelijke initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan, zolang de voedselveiligheid te allen tijde kan worden gegarandeerd! Je moet je dus registreren bij het FAVV om donaties te kunnen doen. Moeilijk is dat niet. Je vult gewoon het aanvraagformulier in en stuurt dat naar de lokale controle-eenheid van de provincie waar de activiteit zal worden uitgevoerd. Je vindt hier een overzicht.

IK WIL VOEDSEL VEILIG WEGSCHENKEN. WAT ZIJN DE REGELS? 

Zodra je de toelating van het FAVV hebt, kun je beginnen met je activiteiten. Er zullen regelmatig controles plaatsvinden om de voedselveiligheid voor de consument te waarborgen. Vooral de hygiënevoorschriften zijn belangrijk. Download gratis deze gids en raadpleeg deze checklist.

EEN OPLEIDING NODIG?

Het FAVV organiseert tal van opleidingen en informatie- en voorlichtingssessies. Klik hier voor meer informatie.

We wensen je alvast veel succes met je initiatief!

 

*Op verpakkingen kunnen 2 soorten houdbaarheidsdatums staan: een Ten minste Houdbaar Tot-datum (THT) of een Te Gebruiken Tot-datum (TGT).

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen