Wat moet ik doen met mijn onverkochte niet-voedingsproducten?

|Trends

Heb je ooit met onverkochte producten opgezadeld gezeten en wist je niet wat je ermee moest doen?

Ze vernietigen. Wat jammer. Het is belangrijk om duurzame oplossingen te vinden. In dit artikel stellen we manieren voor om verspilling en dus afval te verminderen, ons milieu te beschermen en armoede te bestrijden.

Volgens de Belgische vzw Goods to Give worden elk jaar meer dan 100 miljoen onverkochte nieuwe niet-voedingsproducten vernietigd, vooral hygiëne- en schoonheidsproducten, textiel, schoenen en huishoudelijke apparaten.

 

MAAR HOE KUN JE JE ONVERKOCHTE GOEDEREN VALORISEREN?

Er zijn verschillende manieren om je onverkochte niet-voedingsproducten te valoriseren:

  • ze wegschenken 
  • promoties of uitverkoopacties doen via specialisten
  • ze verkopen aan de werknemers tegen voorkeurstarieven
  • ze cadeau doen aan verdienstelijke werknemers of trouwe klanten
  • ze recycleren
  • en in laatste instantie ze vernietigen

Welke optie je ook kiest, het is altijd belangrijk de lokale wet- en regelgeving na te gaan.

Geschenken aan werknemers zijn onderworpen aan strenge fiscale regels. Geschenken tot een waarde van 50 euro (inclusief btw) zijn vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen voor het bedrijf en de werknemer. Bovendien moeten geschenken op een eerlijke manier worden aangeboden aan alle werknemers en mogen zij niet worden gekoppeld aan prestatie- of selectiecriteria.

 

ALLES OVER HET SCHENKEN VAN NIET-VOEDINGSMIDDELEN

Door je onverkochte producten te schenken, werk je mee aan een duurzame en maatschappelijk verantwoorde aanpak Je kunt contact opnemen met je gemeente voor een lijst van alle goede doelen of grote nationale verenigingen zoals Resto du Cœur of het Rode Kruis, die gespecialiseerd zijn in het inzamelen van giften in natura. Er bestaan ook erkende distributieplatforms zoals 'Goods to Give', het 'DREAM-project' (OCMW Brussel) of 'vzw Depot Margo' die als tussenpersoon optreden tussen jou en de begunstigde organisatie. 

 

GOED OM TE WETEN

Schenkingen gebeuren vrijwillig, hoewel ze in sommige gevallen worden aangemoedigd door een fiscale stimulans die professionelen vrijstelt van btw-regularisatie.

Hier vind je de circulaire van de FOD Financiën die in detail meer informatie geeft over het schenken van niet-voedingsmiddelen: MyMinfin (fgov.be)

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen