5 praktische tips voor een (voedsel)veilige heropstart

|Praktische tips

De horecasector heeft er een uitzonderlijke en moeilijke periode opzitten maar nu bereid je eindelijk je heropstart voor. Edenred, in samenwerking met het FAVV zet 5 belangrijke principes op een rij om dit op een voedselveilige manier te doen. Een uitgebreide opfrissing nodig? Neem deel aan de – gratis – FAVV-opleidingen die online doorgaan!

De lente is er weer, iedereen hoopt dus op een aanstaande heropening van de horeca. Stilaan wordt het tijd om na te denken over welke menu je op tafel zal toveren, hoe je de tafels op het terras zult schikken en om de keukenapparaten terug aan te sluiten. Meer dan ooit moet er voldoende aandacht worden besteed aan goede hygiënepraktijken in de keuken. 

Edenred wil je dagelijks begeleiden en heeft toenadering gezocht tot het FAVV. Met deze 5 stappen helpen we je om ervoor te zorgen dat alles klaar is om je klanten opnieuw te ontvangen.

1. EEN PROPERE KEUKEN

Doordat de keuken momenteel nog niet terug op volle krachten draait, krijg je de kans om ze te voorzien van een grondige en volledige schoonmaakbeurt. Vergeet daarbij ook niet om het werkblad, de kranen, het keukengerei en alle apparaten onder handen te nemen. Schoonmaken met zeep en heet water kan al zeer effectief zijn, voor sommige zaken kan ook het gebruik van een reinigingsmiddel nodig zijn. Gebruik in dat geval een product dat is toegelaten door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en volg de instructies van de fabrikant nauwkeurig op. Vaak is het beter om op een juiste manier te reinigen met water en zeep, dan om een reinigingsmiddel op een verkeerde manier te gebruiken.

Hoe dan ook, het spreekt voor zich dat reinigen en ontsmetten in de buurt van onverpakte levensmiddelen uitgesloten is.

Leidingwater voorziet ons van veilig drinkwater van goede kwaliteit, maar wanneer de kranen al een aantal maanden niet meer open hebben gestaan is het belangrijk om het stilstaande water te verwijderen. Laat de kranen een aantal minuten stromen en reinig ze zorgvuldig, zorg ook voor een goed onderhoud van je toestellen (zoals de boiler, waterontharder, ...).

2. GOED WERKENDE TOESTELLEN

Omdat sommige keukenapparaten al een tijdje stil liggen controleer je best voor de heropstart of ze nog goed werken. Vergeet daarbij niet de meettoestellen (thermometer, weegschaal, ...) na te kijken, misschien moeten ze opnieuw worden ingesteld of zijn ze zelfs aan vervanging toe.

Na een grondige reinigingsbeurt kan de koelkast of koelruimte terug gebruikt worden. Wacht tot de vereiste temperaturen zijn bereikt voordat je ze aanvult met etenswaren.

3. HET BEHEER VAN JE VOORRAAD EN BINNENKOMENDE PRODUCTEN

Na een aantal maanden van verplichte sluiting zal je voorraad grotendeels bestaan uit producten die niet snel bederven, denk maar aan diepvriesproducten, conservenblikken,... Ga na of de minimale houdbaarheidsdatum (THT – ten minste houdbaar tot) nog niet is verstreken en werk met het FEFO-principe (First Expired, First Out). Dit principe zorgt voor een goed overzicht van je voorraad en voorkomt voedselverspilling. Levensmiddelen met een TGT-datum (te gebruiken tot) die is verstreken kunnen niet meer worden geconsumeerd.

De kasten en koelkasten zijn nu klaar om de etenswaren die je nieuw bestelt te stockeren. De ontvangst van levensmiddelen moet zorgvuldig gebeuren: controleer het uitzicht van de producten, de temperaturen en ga na of de koudeketen is gerespecteerd, ... Denk er ook aan om de gegevens op de etiketten te bewaren of schrijf ze op. Zo kan je belangrijke informatie over de producten terugvinden.

Goederen die niet geschikt zijn voor consumptie mogen niet worden aanvaard!

4. EEN ONBERISPELIJKE PERSOONLIJKE HYGIËNE

Binnenkort trek je terug je kokskledij of chefstenue aan en zet je met veel trots je koksmuts of haarnetje op je hoofd. Ongetwijfeld weet je als professional in de horecasector dat je persoonlijke hygiëne en die van je medewerkers zeer belangrijk is! Voor de grote dag is aangebroken, herhaal je de klassieke principes nog eens: het regelmatig en grondig wassen van handen, het juiste gebruik van handschoenen, het verbod om ringen en armbanden te dragen, ... vergeet ook niet om je voorraad aan zeep en papieren handdoeken aan te vullen!

5. VOLG EEN GRATIS (!) ONLINE OPLEIDING VAN HET FAVV!

Sinds 2008 organiseert de voorlichtingscel van het FAVV gratis opleidingen voor bedrijven die actief zijn in de restaurant- en distributiesector. Specifiek richt ze zich op kleine bedrijven die soms moeite hebben met het begrijpen van de wetgeving.

Op dit moment worden de opleidingen online aangeboden via webinars en virtuele klassen. Meer informatie is te vinden op de website van de voorlichtings- en begeleidingscel van het FAVV!

Het FAVV en Edenred wensen je alvast een vlotte heropstart toe, in alle veiligheid!

 

*Coronamaatregelen: de coronamaatregelen en het controleren van de naleving ervan behoren niet tot de taken van het FAVV. Informeer jezelf regelmatig over de laatste maatregelen.

 

NOG MEER IDEEËN?

Ontdek snel de andere blogartikels bestemd voor partnerhandelaars van het Edenred-netwerk.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen