Blijf ondanks de euforie van de heropstart rekening houden met voedselveiligheid

|Praktische tips

Tegenwoordig moet je aan 20.000 dingen tegelijk denken ... Toch blijft voedselveiligheid een topprioriteit. Daarom is het FAVV niet gestopt met controleren, ook al heeft het de controlechecklist met 55 punten ingekort tot ... slechts 15 om na te kijken! Het zou zonde zijn om tegen de lamp te lopen ... Daarom spraken we met Stéphanie Maqoui, woordvoerster van het FAVV, voor meer uitleg over de aangepaste checklist. In amper enkele minuten tijd ben je helemaal voorbereid!

Ook al kon de consument de afgelopen maanden niet uiteten gaan in zijn favoriete restaurant, toch kon hij af en toe nog contact houden door maaltijden af te halen of te laten leveren aan huis. Dat was bij jou misschien ook het geval, en of je nu wou of niet, je hebt je aangepast. Het plezier dat je had bij het aanbieden van een pousse-café aan het einde van een maaltijd viel weg, net als de tafels waar regelmatig 'gelukkige verjaardag!' weerklonk, en dat tafeltje in de hoek dat uiterst geschikt was voor een 'wil je met me trouwen?' Ook je aandacht voor de bordschikking moest ingeblikt worden.

Sommige dingen die je vroeger essentieel vond, zijn dat nu niet meer. Maar dat geldt niet voor alles: met de voedselveiligheid heb je waarschijnlijk altijd rekening gehouden, ondanks de vele moeilijkheden die je moest overwinnen.

Het FAVV heeft geprobeerd om inzicht te krijgen in die moeilijkheden en onzekerheden. 'Ook wij hebben ons aangepast: we hebben de jaarlijkse vergoeding voor 2020 en 2021 geschrapt, een vrijstelling van registratie verleend voor de activiteit 'traiteur', enz. Toch konden we de controles niet aan de kant schuiven: onze inspecteurs hebben de bezoeken op het terrein voortgezet, want net als bij jou stond de consument en zijn voedselveiligheid voor ons steeds centraal, COVID-19 of niet,' legt de woordvoerster van het FAVV uit. 'Het alternatief wilden we zo evenwichtig mogelijk houden, en daarom hebben we een aangepaste checklist opgesteld.'

 

EEN EENVOUDIGERE CHECKLIST DIE TIJD BESPAART OP LOCATIE:
HET FAVV PAST TIJDELIJK ZIJN CONTROLES IN DE HORECA AAN

Een van de maatregelen die het FAVV getroffen heeft, is het gebruik van een vereenvoudigde checklist. Zo konden de inspecteurs focussen op de essentiële punten voor de voedselveiligheid en hoefden ze minder tijd ter plaatse doorbrengen. Op die manier kon de gezondheid van het keukenpersoneel en de medewerkers gewaarborgd worden. Toen de restaurants de deuren opnieuw openden, heeft het FAVV besloten om deze aangepaste checklist tot september in de horeca te blijven gebruiken. 

 

DE AANGEPASTE CHECKLIST: VOEDSELVEILIGHEID IN 15 ESSENTIËLE PUNTEN

'Concreet betekent het dat onze inspecteurs zich concentreren op de aspecten van voedselveiligheid, en dat de documentcontroles beperkt blijven.' Het doel van deze verkorte checklist is immers om de duur van de controle ter plaatse zoveel mogelijk te beperken, zonder evenwel de essentiële elementen van de voedselveiligheid over het hoofd te zien.  De klassieke checklist (infrastructuur, installaties en hygiëne) met 55 te controleren punten werd dus ingekort tot ... 15!

'Die 15 te controleren punten zijn die welke in de klassieke checklist het zwaarste doorwogen: geen huisdieren of ongedierte, nette ruimtes, goede persoonlijke hygiëne, respect voor de warme/koude keten, het correct ontdooien van voedingsmiddelen, geen bedorven voedingsmiddelen, enz.' legt het FAVV uit. Gezien de context en het belang van handen wassen, weegt het punt 'aanwezigheid van voorziening om handen te wassen' nu maximaal door in plaats van gemiddeld. Je bent gewaarschuwd ...

 

IN DE PRAKTIJK: BEREID JE VOOR OP EEN CONTROLE VAN HET FAVV

👉 Alle checklists staan op de website van het FAVV (Foodweb) in twee versies:

  • De klassieke versie
  • Een versie met uitleg en opmerkingen

👉 De aangepaste checklist voor de horeca heeft het nummer 3555. Je kunt ook de zoekmachine van de website gebruiken.

👉 Neem een kijkje in onze brochure 'De weg naar een feilloze FAVV-controle' en kom alles te weten over de controles van het FAVV. Zo ben je goed voorbereid. 

👉 Een specifieke vraag? Aarzel niet om contact te op te nemen met de lokale controle-eenheden (L.C.E.) in je buurt.

👉 Een opfrissing nodig? Schrijf je in voor een van de webinars gegeven door het FAVV (gratis opleiding).

 

WAT GEBEURT ER DAN IN SEPTEMBER?

Vanaf september zal een nieuwe controlemethode in de horeca toegepast worden. Kort gezegd, enkele kleine non-conformiteiten worden geschrapt, de inspectiefrequentie aangepast, ... 

Die veranderingen vloeien voort uit de aanbevelingen die de Europese Unie in haar audit opgenomen heeft. Deze nieuwe methode heeft een proefperiode doorlopen en is afgewerkt in samenspraak met de betrokken sectororganisaties. Deze nieuwe methodologie zal vanaf 1 juli 2021 worden toegepast op de andere activiteitensectoren.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je weten wat die nieuwe methodologie inhoudt? Het FAVV legt het je uit in een notendop! 

 

NOG MEER IDEEËN?

Ontdek onze andere blogposts voor de partnerhandelaars van het Edenred-netwerk. 

Het FAVV en Edenred wensen je een mooie, veilige zomer toe!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen