Circulaire economie, niets voor jou? Wees daar maar niet zo zeker van!

|Beter verkopen

Belgische ondernemingen, en dan vooral de Vlaamse, gebruiken steeds meer gerecycleerde materialen bij de productie van hun goederen. Binnen de Europese Unie staat België zelfs op de tweede plaats op het vlak van circulariteit. Maar dat neemt niet weg dat we nóg meer ons best moeten doen om de verspilling aan te pakken, want wij Belgen produceren nog steeds meer afval dan we recycleren …

De federale en regionale overheden spannen zich in om de circulaire economie, een economisch model met heel wat voordelen en mogelijkheden, te promoten. Vlaanderen (met Vlaanderen Circulair) en Brussel (met #BeCircular) hebben al jaren een solide strategie op dit vlak, met concrete ambities én dito resultaten. Wallonië loopt een beetje achterop, maar is wel van plan om die achterstand zo snel mogelijk in te halen met het uitgebreide programma Circular Wallonia dat het gewest in 2021 heeft gelanceerd.

EEN PROJECTOPROEP VAN FORMAAT

De circulaire economie zorgt ervoor dat etenswaren hun waarde zo lang mogelijk behouden. Vlaanderen Circulair, de pionier op dit gebied in Vlaanderen, heeft een projectoproep met een budget van 700.000 euro gelanceerd om voedselverspilling tegen te gaan. Dat is namelijk een van de prioriteiten van de huidige regering, die dit project volledig financiert. Ondernemingen, onderzoeksinstellingen en organisaties konden tot en met 14 november 2022 hun experimenteer-, demonstratie- en disseminatieprojecten indienen met als doelstelling:

  • ofwel de preventie van voedselverlies;
  • ofwel de hoogwaardige valorisatie van voedselreststromen.

Met dit initiatief wil Vlaanderen Circulair een groot maatschappelijk probleem aanpakken, en de circulaire economie aanzwengelen is een van de beste manieren om daarin te slagen.

BELANGRIJK VOOR ALLE BEDRIJVEN

Veel ondernemers denken dat dit concept niets met hen te maken heeft. Maar een grote troef van de circulaire economie is net het feit dat ze zich aanpast aan alle lagen van de maatschappij, van burgers tot overheidsorganen over bedrijven in alle sectoren.

ENKELE INSPIRERENDE VOORBEELDEN IN DE HORECA 

ENKELE INSPIRERENDE VOORBEELDEN IN DE HORECA 

  • Sommige restauranthouders hebben hun proporties verkleind om minder voedsel te verspillen.
  • Sommige producenten werken met reinigbare verpakkingen (zoals de Schaarbeekse onderneming Bwat, die de eerste herbruikbare pizzadozen heeft gelanceerd).
  • Sommigen geven niet-verkochte producten een tweede leven door ze aan een liefdadigheidsinstelling te doneren of ze voor een lagere prijs te verkopen. Misschien herinner je je wel dat we het al gehad hebben over de samenwerking tussen Edenred en Phenix, de Europese nummer één in de strijd tegen voedselverspilling.
  • Sommige producenten en coöperaties verwerken niet-verkochte goederen uit andere sectoren tot nieuwe producten. FruitCollect koopt bijvoorbeeld fruitoverschotten op uit de landbouw om er lang houdbare producten van te maken.
  • Sommige restauranthouders gebruiken producten uit de circulaire economie om klanten aan te moedigen hun gedrag bij te sturen. De eetbare lepels van Ecopoon zijn een mooi voorbeeld: ze zijn gemaakt met lokaal tarwemeel en de draf van granen die tijdens het bierbrouwen ontstaat.
GEEN CONCURRENTIE, MAAR SAMENWERKING

Zoals je uit deze voorbeelden kunt afleiden, werkt een circulaire economie niet als iedereen in zijn eigen hoekje blijft zitten. In plaats van je alleen met je eigen zaak bezig te houden, kijk je beter goed om je heen. Er wordt vaak gezegd dat er in een circulaire economie geen concurrenten zijn. In plaats daarvan werken bedrijven met elkaar samen. Denk maar aan materiaal delen, zoals een keuken die door twee restaurants of bezorgdiensten wordt gebruikt. Op die manier ontstaat interactie en versterk je het hele ecosysteem.

GOED VOOR DE PLANEET ÉN VOOR BEDRIJVEN!

Een drempel voor de circulaire economie is dat je de kosten en baren moeilijk kunt inschatten. Maar wie toch de stap over die drempel heeft genomen, is ervan overtuigd: dit model biedt heel wat kansen, zowel voor onze planeet als voor bedrijven!

In de huidige context is de circulaire economie een interessant hulpmiddel voor bedrijven om hun werkingskosten terug te dringen, minder energieafhankelijk te worden en minder grondstoffen te gebruiken voor hun goederen en diensten. Op die manier gaan hun bedrijfsprestaties en winstgevendheid erop vooruit en plukken ze de vruchten van een aanzienlijk concurrentievoordeel. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle andere voordelen: een beter bedrijfsimago, meer tevredenheid bij de werknemers, inspelen op de almaar grotere vraag van consumenten naar milieuvriendelijke producten en diensten …

DE 5 GROOTSTE VOORDELEN VAN DE CIRCULAIRE ECONOMIE 
  1. Lager verbruik van grondstoffen
  2. Minder afvalproductie 
  3. Behoud van cliënteel 
  4. Minder werkingskosten
  5. Nieuwe klanten aantrekken 

Bovendien maak je binnen een circulaire economie makkelijker het verschil met je concurrenten, kun je waardevolle samenwerkingen aangaan en gaat je bedrijfsimago erop vooruit.

TRANSITIE OP GANG

Sinds de lancering van de strategie in Brussel heeft Aude Grillot, verantwoordelijke voor de bewustmaking over circulaire economie bij Hub.Brussels, vastgesteld dat het concept al ver gekomen is en dat er een transitie aan de gang is. “In Brussel zijn er onder andere in het kader van het Gewestelijk Programma voor Circulaire Economie 2016-2020 tal van acties op poten gezet. Ook zijn heel wat spelers in de circulaire economie gestapt. Tegenwoordig ontvangen we steeds meer dossiers van ondernemingen die ook aan de circulaire economie willen meewerken. Er is ook een cluster voor de circulaire economie opgericht met bedrijven die al verder staan op dit vlak en die anderen willen helpen om samen te groeien.” 

Ook Vlaanderen wil zichzelf op de kaart zetten als een pionier in de circulaire economie in Europa, en de vele succesverhalen liegen er niet om. De Vlaamse strategie bestrijkt verschillende sectoren, en voor de voedingssector is er in april 2022 zelfs een speciale taskforce opgericht. Hier vind je het recentste rapport over de voedingssector.

OVERHEIDSSTEUN: EEN DUWTJE IN DE RUG!

Het is onbegonnen werk om een complete lijst te geven van alles wat er in het kader van de circulaire economie gebeurt in onze drie gewesten. Maar één ding is zeker: deze dynamiek creëert heel wat mogelijkheden tot overheidssteun voor bedrijven die er hun schouders onder zetten. Steeds meer projectoproepen bevatten een luik 'circulaire economie' … Hou ze dus zeker in de gaten!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen