De toekomst van contant geld

|Trends

Steeds meer betalingen gebeuren elektronisch, banken werken tegenwoordig achter gesloten deuren en ook veiligheid is een grote uitdaging … Kortom, klinkende munt wordt steeds zeldzamer in het dagelijkse betalingsverkeer. Is contant geld gedoemd te verdwijnen?

EEN SAMENLEVING ZONDER CONTANT GELD

De tendens tekent zich scherp af: we betalen met een bankkaart, al dan niet contactloos, of gewoon met onze smartphone ... Onze samenleving verandert en dat blijkt ook uit studies.

  • In Canada, waar inwoners gemiddeld twee kredietkaarten per persoon op zak hebben (in de VS zelfs gemiddeld drie!).
  • In het Verenigd Koninkrijk, waar de helft van de bevolking vertrouwd is met mobiel betalen en waar contant geld al jaren niet meer wordt aanvaard op het openbaar vervoer.
  • In Frankrijk, waar al met 40% van de bankkaarten contactloos betalen mogelijk is.
  • In Duitsland, waar al een derde van de transacties elektronisch gebeurt (bankkaart, al dan niet contactloos, en mobiele betalingen).

Source : Forex Bonuses

Contactless Edenred

Sommige landen gaan nog verder en dromen al van een 'cashless' samenleving. Zweden bijvoorbeeld wil die realiseren tegen maart 2023. Nu is het zo dat in Zweden geen enkele wet de handelaars verplicht om contant geld te aanvaarden. De overgang zal er daardoor sneller kunnen worden doorgevoerd dan bij ons.

Maar ook in België zijn er al handelaars die nog enkel betalingen met de kaart aanvaarden, denk maar aan Makisu of Knees to chin.

DE DIGITALE OPMARS

Steeds meer consumenten kiezen voor elektronisch betalen: contactloos met de kaart, via een app op hun smartphone, door instantoverschrijving met een QR-code of zelfs met hun smartwatch ...

Betalen gaat zo een stuk sneller: niet alleen moet je minder lang wachten aan de kassa, het geld staat ook vlugger op de bankrekening van de bestemmeling.

Edenred heeft dat goed begrepen en was de eerste uitgever van maaltijdcheques die een elektronische kaart aanbiedt, de enige met een contactless functie én de mogelijkheid om online betalingen uit te voeren!

Voor je klanten wordt het zo nog eenvoudiger om die extra koopkracht te gebruiken.

En jijzelf profiteert van een hogere omzet en terugbetalingen binnen twee werkdagen!

CONTANT GELD WORDT ZELDZAAM

Hoeveel handelaars hoorden hun klanten al niet zeggen dat ze geen 'cash op zak hebben' ... Terwijl ons land toch altijd fan is geweest van contant geld, zeker in vergelijking met onze buurlanden, waar de bankcheque nog wordt gebruikt. Kleingeld en muntstukken worden in de winkels steeds zeldzamer.
Nog een voorbeeld? De Nationale Bank heeft besloten om geen muntstukken van 1 en 2 cent meer te produceren. Door de grondstoffen, het slaan van de munten en het transport kosten ze uiteindelijk namelijk veel meer dan dat ze waard zijn! Vandaar ook de beslissing om sinds 1 december 2019 contante betalingen af te ronden op 0 of 5 cent. Maar wist je dat die regel ook kan worden toegepast op andere betalingswijzen ? Meer hierover lees je in ons artikel over het afronden van betalingen met de bankkaart.

Contactless Edenred
VOORZIENINGEN VOOR DE HANDELAAR

Vanwege de hogere kosten van geld afhalen, de beperkte openingsuren van de bankkantoren en het risico op verlies of diefstal van contant geld, gaat de voorkeur van zowel klanten als handelaars uit naar betalen met de bankkaart. Dat levert ook nog eens een behoorlijke tijdwinst op. Het is automatisch, snel, betrouwbaar ... Je hoeft geen geld te tellen, wisselgeld terug te geven, de echtheid van de bankbiljetten te controleren ... En elektronische transacties zijn traceerbaar en beveiligd. Voor jou als handelaar zijn er dus alleen maar voordelen.

DE GRENZEN VAN HET SYSTEEM

Bij een computerstoring, bij jou of bij je terminalleverancier, zit alles geblokkeerd. Dat is het grootste risico als klanten alleen met hun bankkaart kunnen betalen. Zorg er dus voor dat je over verschillende betalingswijzen beschikt, bijvoorbeeld door de app van je bank op je smartphone te installeren.

IN EEN NOTENDOP

Contant geld lijkt flink op weg om te verdwijnen. Vraag is waar en wanneer het zover zal zijn. Dat het niet uniform zal gebeuren, daar kunnen we zeker van zijn. Hoe dan ook zullen we in België nog wel een tijdje cash kunnen betalen!

Maar wacht vooral niet om verschillende betalingswijzen aan te bieden en zo je klanten op hun wenken te bedienen!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen