Een nieuw elektrolabel

|In de kijker

De technologische evolutie stond de voorbije jaren allesbehalve stil, en daardoor is het aantal apparaten met een A+-label op de markt geëxplodeerd. Het resultaat: de letter A is alomtegenwoordig, gevolgd door een reeks plustekens om de milieuscore van een product aan te duiden. A+, A++, A+++, ... Na een tijdje kunnen al die plustekens verwarrend worden voor je klanten.

Stel je voor dat je in 2026 op zoek moet gaan naar koelkasten met A++++++ ... Alle gekheid op een stokje: het is dus duidelijk dat het energielabel dringend moest worden herzien om nuttig te blijven als maatstaf voor consumenten die energiezuinige producten willen kopen.

Hoe ziet het nieuwe energielabel eruit? Hoe gids je je klanten in de aankoop van huishoudelektro met ecocheques? In dit artikel lees je er alles over.

HOE LEES IK DIT LABEL?

Sinds 1 maart gaat de energieclassificatieschaal van de letter A tot G. Geen plustekens meer, dus.

Voor de letter A verandert er niets: deze blijft de absolute top wat energieprestaties betreft. Maar D is niet meer de laagste letter. Op de laagste plek staat nu de letter G, die staat voor de meest energieverslindende apparaten op de markt.

Op het label staat nu ook een QR-code met meer informatie over het product. Je klanten moeten die gewoon scannen om een hele lijst met aanvullende gegevens te raadplegen. Het energielabel zelf bevat ook iets meer informatie, met name bij vaatwassers en wasmachines. Je ziet bijvoorbeeld de gemiddelde duur van het ecoprogramma, een geluidsclassificatie van A tot D, het verbruik per 100 wasbeurten en het waterverbruik.

KOEL BEWAREN

Sinds maart is het nieuwe energielabel verplicht voor koelkasten, diepvriezers, wasmachines, vaatwassers, tv's, wijnkoelkasten en frisdrankautomaten.

De meeste andere apparaten, zoals droogkasten, boilers, verwarmingen, ovens, kookplaten, stofzuigers enz. volgen vanaf 2022.

HOE LEES IK DIT LABEL?

Energids heeft de twee energielabels met elkaar vergeleken om het nieuwe label te verduidelijken. Hieronder zie je ze.

Kort gezegd zijn de volgende elementen nieuw:

 • een QR-code die je kunt scannen voor meer informatie over het product;
 • een schaal van A tot G die de energieklasse van het product aanduidt;
 • het energieverbruik in het midden van het label;
 • verschillende pictogrammen met aanwijzingen over het product.
WELKE IMPACT HEEFT DIT OP DE ECOCHEQUES?

Als de Europese classificatie verandert, brengt dat onvermijdelijk veranderingen in de lijst van producten die in aanmerking komen voor de ecocheques. De Nationale Arbeidsraad heeft gewoon het nieuwe systeem op de bestaande lijst toegepast.

De volgende zaken kun je vanaf nu dus met ecocheques kopen:

 • alle wasmachines en droogkasten met klasse A;
 • vaatwassers met klasse A, B of C;
 • koelkasten en diepvriezers met klasse A, B, C of D;
 • NEW! displays en tv's met klasse A, B, C, D of E.
 • NEW! lichtbronnen met klasse A, B, C of D.
EN DE OUDE ETIKETTES?
 • Apparaten die nog niet het nieuwe Europese energielabel hebben: alleen A+, A++ en A+++
 • Voorraad: verkoop van beschikbare voorraad alleen voor de klassen A+, A++ en A+++ tot 30.11.2021
 • NEW! Lichtbronnen: A, B, C, D en die op de markt vóór 01.09.2021 die enkel beschikken over het Europese energielabel A+ of A++ tot 28.02.2023
GOED OM TE WETEN 

Het is mogelijk dat het nieuwe energielabel een andere of lagere score aangeeft dan het oude label. De energiescore van een recent product kan dus verminderen of wijzigen. Dit betekent niet dat het apparaat plots minder goede energieprestaties zou halen. Bij het nieuwe label hoort gewoon een nieuwe berekeningswijze en classificatiemethode

Om meer te weten te komen over de ecocheque, de betreffende labels, de producten en diensten die in aanmerking komen... surf je best naar hier en ontdek onze Ticket EcoCheque-promokit!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

 • Dit artikel delen