Hygiëne in de sector van de onverpakte goederen

|In de kijker

Verkoop je onverpakte goederen? Ken je de hygiëneregels?
Van de supermarkt tot het winkeltje op de hoek … Steeds meer handelaars willen onverpakte goederen verkopen. Wij namen voor jou de verplichte hygiëneregels onder de loep … En we hebben goed nieuws! Volgens het FAVV zijn die niet zo gek anders dan voor verpakte goederen.

DE MIDDELEN DOEN ER NIET TOE, ENKEL HET RESULTAAT TELT

Het FAVV legt weinig regels op inzake hygiëne in voedingswinkels, maar verwacht wel dat de handelaar "initiatieven neemt om de hygiëne en voedselveiligheid te garanderen", zegt Stéphanie Maquois, woordvoerster van het FAVV, het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid. En de regel is voor verpakte en onverpakte goederen dezelfde: "Wij beslissen niet over de middelen, maar wel over het resultaat. Als we bij een test een contaminatie in een product vinden, zullen we de handelaar advies geven. De bedoeling is dat de besmetting geen tweede keer voorkomt", verduidelijkt ze.

Het FAVV biedt trouwens ook opleidingen en advies op zijn website voor wie zich wil beschermen tegen hygiënerisico's, en dan vooral nu er een gezondheidscrisis heerst.

GEBRUIKELIJKE VOORZORGEN

Het FAVV bepaalt wel enkele basisvoorzorgsmaatregelen die iedere handelaar moet naleven.

Bijvoorbeeld:

  • sla voedingsmiddelen niet op de grond op,
  • houd rauwe en verwerkte voedingsmiddelen van elkaar gescheiden,
  • dek voedingsmiddelen af en bescherm ze tegen het publiek, met uitzondering van verse groenten, vers fruit en producten om te proeven.

Maar ook dit is, voor onverpakte producten, uiteraard een centraal punt: al het mogelijke doen om contaminatie tijdens de zelfbediening te voorkomen.

VERTICALE DISPENSER OF VAT?

Dit is de discussie die vooral in de sector voor de distributie van onverpakte goederen wordt gevoerd: welke houder is het best om de beruchte contaminatie tijdens de zelfbediening te voorkomen?

De verticale dispenser heeft het voordeel dat de goederen niet in contact komen met de hand van de klant en dat het risico op besmetting de facto wordt beperkt. Maar het blijft een grote investering.

Vaten zijn veel goedkoper. Het FAVV maakt er zich niet al te druk om en herhaalt bepaalde regel:

  • elk product moet zo zijn eigen bedieningsmateriaal hebben (meestal een schepje of tang),
  • het moet zijn beschermd door glas (bijvoorbeeld voor snoep of koekjes),
  • de bak moet gemakkelijk schoon te maken zijn. 
EEN BELGISCH MERK VAN VERTICALE DISPENSERS

Als je met verticale dispensers aan de slag wilt gaan, zul je al snel merken dat de overgrote meerderheid daarvan uit China komt. Maar aangezien de sector groeit, mag het niet verbazen dat een Belgisch merk zopas met zijn eigen productie is gestart. Een zeldzaam goed! De mooie silo's van Zero Waste Dispenser zijn gemaakt van roestvrij staal en glas, in plaats van plastic. Je vindt ze bij Almata in Sint-Gillis of bij Super Monkey en Stock in Elsene.

BEDIENINGSMATERIAAL: IN OR OUT?

Het FAVV eist niet dat het schepje of de tang op een bepaalde plaats wordt gelegd, maar ook hier geldt dat alleen het resultaat telt. Als je dus een controle krijgt en er een contaminatie in het product wordt vastgesteld, zul je maatregelen moeten treffen. Wij raden je dus aan om, als je vaten gebruikt, het bedieningsmateriaal buiten het vat te bewaren. Zo komt het handvat van het materiaal dat in contact komt met de hand van de klant, niet in contact met het voedsel in het vat.

BELANGRIJKE VERPLICHTING: ALLERGENEN VERMELDEN

Voor bulk is dit detail belangrijk, omdat de informatie over allergenen gewoonlijk op de verpakking staat. Hier ontbreekt die dus uiteraard. Het FAVV heeft een lijst met de twaalf allergenen die je altijd moet vermelden. Dat hoeft niet bij elk product: je mag de lijst met allergenen die in de winkel aanwezig zijn op één plaats uithangen.

LOSVERPAKTE BLOEM VERBODEN 

Enkele producten mogen niet in bulk worden verkocht, legt het FAVV uit.

  • Bloem, die te kwetsbaar is en gemakkelijk ongedierte zou kunnen aantrekken;
  • Olijfolie van eerste koude persing en extra vierge, die 'verzegeld' moet worden verkocht om te voorkomen dat ze wordt aangelengd.
KOM EEN OPLEIDING VOLGEN MET 'RÉSEAU VRAC'

Réseau Vrac werd vorig jaar opgericht en moet de spelers van de sector verenigen om zo goed mogelijk te voldoen aan de verwachtingen op het vlak van organisatie en hygiëne, legt woordvoerster Sylvie Droulans: "Het FAVV organiseert opleidingen over hygiëne, maar deze zijn niet specifiek gericht op bulk. Wij zijn echter van mening dat deze sector zijn specifieke kenmerken heeft en dat wij de handelaars zeer duidelijke regels moeten aanreiken. Zo vermijden we mogelijke hygiëneproblemen die de geloofwaardigheid van de sector kunnen aantasten."

Je vindt alle informatie op reseauvrac.org.

Heb je nog tips om te delen met je collega's uit de sector van onverpakte goederen? Aanvaard je Ticket Restaurant? Wist je dat je Ticket EcoCheque kunt aanvaarden voor je producten met een ecolabel? Mail ons snel!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen