Koken zonder energie te verspillen ...
Vraag jij je ook af hoe je de energiefactuur van je restaurant kunt verlagen zonder daarbij aan kwaliteit en service te moeten inboeten?
Dan moet je eerst en vooral weten dat de keuken je grootste energieverslinder is. Met name het koken is goed voor 30 % van de energiekosten, de koeling voor 20 %. Verwarmen vraagt energie. En ook koelkasten en diepvriezers doen meer dan hun duit in het zakje ... Gelukkig optimaliseer je met enkele eenvoudige ingrepen het rendement van je restaurant.
DIT ZIJN ONZE 10 GEBODEN:
- Je kies zoveel mogelijk voor korte bereidingstijden.
- Je gebruik geschikte potten (die de warmte perfect doorgeven).
- Je respecteer de ideale frituurtemperatuur (164 tot 178 °C).
- Je gebruik een deksel tijdens het koken (zo bespaar je 25 % energie).
- Je controleer ovenbereidingen zonder de deur te openen (je verliest 5 °C per seconde dat de deur openstaat).
- Je vervang je oude apparaten door een toestel met A- of B-label.
- Je plaats een koelapparaat nooit in de buurt van een warmtebron (kookplaat, oven ...).
- Je open koelkasten niet te lang of te vaak (gegroepeerde leveringen, efficiënte indeling ...).
- Je controleer de staat van de afdichtingen van verschillende (warme en koude) toestellen.
- Je ontdooi diepvriezers regelmatig.
Ook in het restaurant zelf kun je heel wat doen. Kies bijvoorbeeld voor zuinige ledverlichting, want die verbruikt tot 10 keer minder elektriciteit. Zorg er ook voor dat je restaurant goed geïsoleerd is, zodat je airco- en/of verwarmingssysteem minder hard moet werken.
Denk eraan: elk gebaar telt en ook je team kan het verschil helpen te maken! Ontdek ook hoe je een ecologisch verantwoord restaurant wordt.
Heb je zelf ook tips?
BEN JE NOG GEEN EDENRED-PARTNER?
Sluit je in een paar klikken aan op het Ticket Restaurant-netwerk.
Vond je dit artikel leuk?
Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.