Een ecologisch verantwoord restaurant: 5 voordelen en stappen

|Wist je dat?

Alle sectoren moeten hun duit in het zakje doen om de klimaatproblemen op te lossen, en ook de horeca mag dus wat milieuvriendelijker worden. Bovendien kom je zo tegemoet aan de behoeften van de consumenten, die steeds meer belang hechten aan ethisch en ecologisch verantwoorde horecaoplossingen.

WAT IS EEN ECOLOGISCH VERANTWOORD RESTAURANT? 

Een ecologisch verantwoord restaurant is een restaurant dat op alle vlakken milieubewust te werk gaat. Zo probeert het zijn ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame consumptie te bevorderen, zonder daarbij een verantwoorde culinaire ervaring voor zijn klanten uit het oog te verliezen.

5 GOEDE REDENEN OM EEN ECOLOGISCH VERANTWOORD RESTAURANT TE WORDEN:
  1. Je vermindert de ecologische impact van je horeca-activiteiten. 
  2. Je verbetert het imago van je restaurant. 
  3. Je versterkt je employer brand (en verkleint het personeelsverloop).
  4. Je beperkt kosten en verspilling.
  5. Je optimaliseert je voorraadbeheer.

Op die manier kun je meer klanten aantrekken en de prestaties en rentabiliteit van je restaurant opkrikken. Consumenten zijn namelijk steeds meer begaan met het milieu en gaan dus almaar vaker op zoek naar duurzamere alternatieven. Uit de FOOD-enquête blijkt dat het gebruik van ‘Restorestjes’ (62 %) en de mogelijkheid om te kiezen voor een kleine of grote maaltijd (44 %) het populairst zijn.

Heb je ons artikel over de trends uit de FOOD-barometer al gelezen? 

IN ENKELE STAPPEN NAAR EEN ECOLOGISCH VERANTWOORD RESTAURANT 
  1. Voer een zelfdiagnose uit (+ koolstofvoetafdruk).
  2. Vraag hulp aan een externe dienstverlener.
  3. Stel een duurzaam en realistisch mvo-actieplan op.
  4. Betrek je teams erbij.
  5. Informeer je klanten en promoot je nieuwe aanpak.

Lors de ces différentes étapes, prenez en compte votre ADN, vos valeurs, votre positionnement, votre Houd tijdens deze verschillende stappen van je diagnose en actieplan rekening met je DNA, je waarden, je positie, je concurrenten, de verwachtingen van je klanten, het type keuken dat je aanbiedt en het budget dat je ervoor kunt vrijmaken.

ONZE BESTE TIPS!
  • Geef de voorkeur aan seizoensgroenten en -fruit. 
  • Gebruik lokale producten om de lokale economie en de korte keten te ondersteunen. 
  • Ga voor energiezuinigheid
  • Focus op duurzaam afvalbeheer: composteren, sorteren en recycleren.
  • Gebruik minder papier (QR-code voor het menu, elektronisch kasticket ...).

Heb je nog een ander advies dat je wil delen met jouw collega's in het Ticket Restaurant-netwerk? Schrijf ons snel!

 

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen