Voedselveiligheid anders bekeken: de onverwachte voordelen van het FAVV

|Praktische tips

In het complexe en veeleisende landschap van de voedingssector staan de gezondheid en veiligheid van de klanten voorop. Het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) is in dat opzicht een onmisbare partner die de naleving van de gezondheidsregels garandeert, en bijdraagt tot het vertrouwen en de tevredenheid van de klant.

 

WAARDEVOLLE STEUN

Samenwerken met het FAVV heeft tal van voordelen, zowel voor handelaars in de voedingssector als voor restaurants. Ten eerste weet je op die manier zeker dat je de voorschriften rond voedselhygiëne en -veiligheid naleeft, waardoor het risico op voedselvergiftiging of andere gezondheidsproblemen afneemt. 

Daarnaast geeft het FAVV waardevolle tips en professioneel advies om nog hygiënischer te werken en de productie en opslag van voedingsmiddelen te optimaliseren. De deskundige voorlichtings- en begeleidingscel helpt je eventuele fouten in je procedures op te sporen en te verhelpen, wat het vertrouwen van je klanten en de reputatie van je zaak versterkt. Hier vind je alle opleidingen die de cel aanbiedt, online of op locatie.

"En in 2022 werden maar liefst 135 informatiesessies gehouden."

PROACTIEF EN SAMEN NAAR MEER VOEDSELVEILIGHEID

Samenwerken met het FAVV, dat is niet alleen regeltjes volgen. Het is een proactieve werkwijze om je klanten veilig en tevreden te houden. Door de nadruk te leggen op preventie en continu toezicht, kun je anticiperen op potentiële risico’s en de nodige maatregelen treffen om ze te voorkomen.  

  • Beschouw de inspecties van het FAVV als een kans om te blijven verbeteren, niet als een verplichting.  
  • Neem deel aan de voorlichtingscampagnes die het FAVV organiseert om de bevolking te informeren over kwesties inzake voedselveiligheid. De voorlichtingscel van het FAVV houdt bijvoorbeeld informatiesessies op locatie, en is soms aanwezig op evenementen om de mensen bewust te maken van goede praktijken voor voedselhygiëne.
  • Werk mee tijdens incidenten met de voedselveiligheid of terugroepingsacties om de verschillende schakels in de keten te identificeren en te waarschuwen, en om de betreffende producten snel van de markt te halen. Zo kan het FAVV gepaste corrigerende maatregelen treffen om de volksgezondheid te beschermen.
  • Door de Smiley te hebben die aangeeft dat je een betrouwbaar zelfcontrolesysteem hebt en dat je daarom gecertificeerd bent. Het verkrijgen van een « -smiley » is uiteraard onderworpen aan bepaalde voorwaarden. Vind hier alle informatie over de Smiley.

PLUS D'INFORMATIONS ?

Schrijf je zeker in voor de nieuwsbrief of neem regelmatig een kijkje op de vernieuwde website van het agentschap😊. Zo blijf je op de hoogte van de voorschriften en aanbevelingen van het FAVV. Vragen of bezorgdheden? De experts van het FAVV staan steeds voor je klaar met advies op maat.

 

TEN SLOTTE

Het FAVV is dus onmisbaar om je klanten veilig en tevreden te houden, je reputatie te versterken én succes te boeken met je zaak. Door je klanten te tonen dat je hun gezondheid en welzijn erg belangrijk vindt, maak je het verschil met de concurrentie en win je de loyaliteit van een veeleisend cliënteel. Het is namelijk een overtuigend verkoopargument voor klanten die aandacht hebben voor de kwaliteit en veiligheid van voedingsmiddelen. Je investeert rechtstreeks in het vertrouwen en de loyaliteit van je klanten.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen