Afval minderen, makkelijker dan je denkt!

|Praktische tips

Een van de oorzaken die de opwarming van de aarde erger maken is voedselafval, dat verantwoordelijk is voor 3 % van de wereldwijde CO2-uitstoot, zoals onze partner Phenix meldt. Hiermee worden de verschillende voedselverliezen bedoeld die verband houden met het gedrag van consumenten en detailhandelaren. We kunnen gemakkelijk verschillende acties ondernemen om dit maatschappelijke probleem te bestrijden. We nemen u mee op pad!

EEN RAMP OP MENSELIJKE SCHAAL

Momenteel wordt bijna een derde van het geproduceerde voedsel weggegooid. Dat komt neer op gemiddeld 345 kilo voedsel per jaar per Belg. Ons land is de tweede grootste verspiller in Europa. De impact is niet alleen voelbaar in onze afvalsorteercentra; de hele productieketen wordt getroffen, want voedsel moet voor niets worden verwerkt, opgeslagen en bewaard!

HOE AFVAL TE BESTRIJDEN

Er zijn veel manieren om voedselverspilling tegen te gaan. We delen enkele praktische tips.

  • Koop alleen wat u nodig hebt: maak regelmatig een inventaris op, dit vermindert het risico dat u te veel koopt.
  • Ontcijfer houdbaarheidsdata correct: er zijn twee soorten houdbaarheidsdata:

De datum van minimale houdbaarheid of ‘Ten minste houdbaar tot’, wat betekent dat het levensmiddel na deze datum kan worden geconsumeerd, mits u uiteraard enkele voorzorgsmaatregelen neemt: het levensmiddel moet in goede omstandigheden worden bewaard en de verpakking mag niet worden beschadigd.

De levensmiddelen waarop deze vermelding betrekking heeft, zijn droge producten en levensmiddelen in blik:

  • Meel
  • Droge koekjes
  • Droge pasta
  • Chocolade
  • enz.

De chocolade kan wit zijn geworden, of het bruis kan zijn opgelost... maar zolang het voedsel er niet verdacht uitziet of verdacht ruikt, kunt u het nog gebruiken!

De houdbaarheidsdatum, wat betekent dat consumptie na deze datum een gezondheidsrisico kan inhouden, vooral voor uw oudere klanten, of voor zwangere vrouwen en kinderen.

Deze levensmiddelen zijn te vinden in de schappen met verse levensmiddelen en kunnen na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum niet meer worden gebruikt of verkocht.

De betrokken levensmiddelen zijn:

  • Vlees
  • Verse vis
  • Bereide gerechten
  • Bereide maaltijden,
  • enz.

 

Zodra de houdbaarheidsdatum is verstreken, kan het product ziekteverwekkende bacteriën en schimmels ontwikkelen. Dit kan leiden tot voedselvergiftiging.

Kortom, gooi uw eten niet te snel weg! En voor meer informatie, zie het FAVV-artikel over dit onderwerp.

  • Uw koelkast opruimen als een pro: uw koelkast regelmatig schoonmaken en opruimen is essentieel om voedselverspilling te voorkomen.
    • Het onderste gedeelte is altijd bestemd voor vlees, omdat het vocht daarvan snel andere daaronder opgeslagen levensmiddelen kan besmetten.
    • Er moet ruimte zijn tussen het voedsel en de voorwerpen, omdat dit een constante luchtcirculatie en dus een optimale koeling mogelijk maakt.
    • Houd de temperatuur in de koudste gebieden onder de 4° Celsius.
    • Reinig uw koelkast minstens om de twee weken voor kwaliteitsbehoud
  • Sla restjes correct op om verspilling te voorkomen: als restauranthouder is het voor u natuurlijk onmogelijk om restjes van klanten te verzamelen. Er zijn echter een paar tips om te voorkomen dat onverkocht voedsel wordt weggegooid:
    • Als het voedsel niet te lang uit de keuken is geweest, kan het bij een goede temperatuur (tussen 1° en 4° Celsius) in de koelkast worden bewaard.
    • Luchtdichte blikken zijn nuttig voor het bewaren van gekookt vlees (tussen 2 en 3 dagen) en vis (2 dagen).
    • Om bederf te voorkomen, moet voedsel in blik worden bewaard in schone verpakkingen, niet in het oorspronkelijke omhulsel.

Wees voorzichtig, ontdooid voedsel kan niet terug in de vriezer! Als er bacteriën op het voedsel zitten, kunnen deze blijven groeien, zelfs als het opnieuw wordt ingevroren.

  • Geef weg wat u niet gebruikt: door de stijgende prijzen en de dalende koopkracht lijden steeds meer mensen aan ondervoeding en hebben ze moeite om rond te komen. Stel een goede daad en geef uw voedsel een tweede leven door het te doneren aan wie het nodig heeft. Veel verenigingen hebben deze giften nodig, zoals de Restos du cœur en de Voedselbank Brussel-Brabant.
  • En natuurlijk, zoals u al weet, hergebruikt u oud fruit, groenten en kruiden: er zijn verschillende manieren om deze voedselcategorieën te hergebruiken:
    • Maak een soep van de regelmatig weggegooide, maar eetbare delen van groenten, zoals broccolistelen of bloemkoolbladeren.
    • Maak een dressing met overgebleven verse kruiden.
    • Maak een smoothie met fruit en restjes van groenten.

Vind hier meer ideeën.

DIVERSE INITIATIEVEN

Er zijn veel initiatieven om afval te bestrijden. Eén daarvan is het voorstel van onze partner Phenix. Dankzij deze mobiele applicatie bieden duizenden geëngageerde winkeliers manden met onverkochte producten aan tegen lage prijzen. Hierdoor zijn bijna 160 miljoen maaltijden gered. Lees voor meer informatie ons artikel over dit onderwerp.

Er zijn heel wat manieren om afval te bestrijden. Ga voor meer informatie naar de officiële website van het FAVV.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen