Voedselverspilling voorkomen

|In de kijker

Na alle verliezen door de lockdown heb je er als restauranthouder alle baat bij om aandacht te besteden aan die kleine details met een hoog prijskaartje. Met het oog op je rentabiliteit én uit liefde voor onze planeet is het belangrijk dat je je voorraadbeheer en je aanpak tegen voedselverspilling eens herbekijkt. Dit verhaal speelt zich dus in de keuken af!

Bij de aankondiging van de eerste lockdown heb je er - uit principe - alles aan gedaan om verspilling tot een minimum te beperken. Vandaag speelt ook het economische aspect een rol. Nog meer geld verliezen, is geen optie. Wij hebben ook even nagedacht hoe je dit zou kunnen aanpakken. Kijk even mee ...

EEN BEPERKTERE KAART

Een jaar geleden zeiden we het al: het is soms zinvol om je menukaart onder de loep te nemen en enkele gerechten te schrappen. Minder keuze, betere resultaten! Efficiëntie, rendement, voorraadbeheer ... Een beperktere menukaart levert je heel wat interessante voordelen op.

RESERVERING & KEUZE VAN GERECHTEN

Wel ja, het leven is aan de durvers ... Zo kun je je klanten vragen om hun keuzegerecht al door te geven bij de reservering (bv. telefonisch) of bij de bevestiging enkele dagen voor het gereserveerde tijdstip. Zo kun je hen ook zelf de situatie en de uitdagingen voor de horeca uitleggen. We gaan hier dieper op in in ons artikel over de drie grondregels om no-shows te vermijden. Sommige mensen kijken misschien raar op, maar leg hen gewoon uit dat je hierdoor nog meer kwaliteit en versheid kunt garanderen. Ze zullen snel overtuigd zijn!

OVERSCHOTTEN EN RESTJES WEGGEVEN ...

Een kwestie van gezond verstand of solidariteit ... zolang je maar niets weggooit! Heb je voedingswaren over met een vervaldatum op vandaag, schenk ze dan aan liefdadigheidsorganisaties of solidaire koelkasten. Velen onder jullie doen dit al, zo ook restaurant Les Filles.

Verder zijn er nog apps zoals Too Good To Go of Happy Hours Market, waarbij je je producten aan een lagere prijs verkoopt, maar dus wel verkoopt. Hiermee trek je compleet andere klanten aan: jonger, meer verbonden en op zoek naar mooie initiatieven. Lees hier meer over in ons vorige artikel over het beheer van onverkochte voeding.

... OF ZELF VERWERKEN

Verwerk zelf je overschotjes van gisteren en bespaar al vlug enkele euro's. Kies de dagschotel op basis van de beschikbaarheid (en het seizoen!) en maak van de rest de volgende dag een lekker hapje of voorgerecht. Of ga voor een gratin, quiche, ovenschotel, arancini … Of zelfs een mix van verschillende bijgerechten, dit wordt steeds vaker gedaan! Met dergelijke kleine gebaren help je zelf ook elke dag mee aan de strijd tegen voedselverspilling.

TIP: geen idee wat je met je groenteafval kunt doen? Volg de gids en maak je eigen groentechips! Hussel de schillen door wat olijfolie, kruiden en zout. Laat 12 minuten op 180° in de oven bakken en ... Klaar!

Heb je zelf ook tips om verspilling tegen te gaan? Laat het ons vlug weten per e-mail of op onze sociale media! Je vindt ons op FacebookTwitterInstagram en LinkedIn.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen