De nieuwe lijst voor ecocheques

|In de kijker

Als je in je verkooppunt ecocheques aanvaardt, ben je vast vertrouwd met de lijst van de Nationale Arbeidsraad. Eén basisprincipe om in gedachten te houden: de aankoop moet duurzaam en/of milieuvriendelijk zijn.

De sociale partners zitten samen in de Nationale Arbeidsraad en beslissen daar welke producten en diensten met ecocheques kunnen worden betaald. Ze breiden de lijst regelmatig uit. Wij lichten alle nieuwigheden voor je toe!

UPDATE VAN 01.01.2022

De lijst van dingen die je met ecocheques kunt kopen, wordt telkens weer wat langer. In maart 2021 deden nieuwe labels hun intrede, gevolgd door schermen en lichtbronnen in september. Sinds kort kun je je cheques op alweer een nieuwe manier uitgeven: bij lokale producenten!

NU OOK IN DE KORTE KETEN

Sinds 1 januari 2022 kunnen lokale producenten die zijn aangesloten bij Recht van bij de boer (erkend door de VLAM en door APAQ-W) ook ecocheques aanvaarden voor hun land- en tuinbouwproducten!

Keer jij Ticket EcoCheque uit aan je teams (of aan jezelf, als zelfstandige)? Maak er dan snel gebruik van! We weten allemaal dat onze consumptiepatronen aan het veranderen zijn. Lokaal en duurzaam kopen is een van onze prioriteiten geworden, net als koopkracht. Met Ticket EcoCheque kunnen Belgische werknemers €250 extra uitgeven, en met Ticket Restaurant komt daar nog eens maximaal €160 per maand bij!

UPDATE VAN 01.09.2021

De Nationale Arbeidsraad heeft haar positie herzien met betrekking tot twee soorten artikels die vaak worden aangekocht met ecocheques.

1. TELEVISIES & SCHERMEN

Overwegende dat:

 • Het aantal modellen die beschikken over een klasse A, B, C of D die in België op de markt worden gebracht momenteel te laag is
 • Het doel van de Raad om het evenwicht te willen behouden tussen het criteria van de koopkracht en die van het ecologisch karakter

De Raad beslist om de klasse E toe te voegen voor televisies en schermen.

2. LICHTBRONNEN (LAMPEN & AMPOULES)

Overwegende dat :

 • De nieuwe etikettes van toepassing zullen zijn vanaf 1 september 2021, en
 • De bestaande etikettes op lichtbronnen die op de markt zijn gebracht vóór 1 september 2021 moeten worden vervangen door nieuw ontworpen etikettes, met inbegrip wanneer ze worden afgedrukt of toegevoegd aan de verpakking, en dat ten laatste tegen 28 februari 2023

De Raad acht het daarom passend dat lichtbronnen die vóór 1 september 2021 op de markt zijn gebracht en beschikken over de oude etikette met het Europse energielabel met klasse A+ of A++ (de hoogste energieklasse voor lichtbronnen in de oude schaal) nog kunnen worden aangekocht tot 28 februari 2023.

Denk er zeker aan je verkopers en klanten op de hoogte te brengen!

Hulp nodig om deze informatie te verspreiden? Gebruik de promokit die wij speciaal voor jou hebben gemaakt, met kant-en-klaar materiaal voor je communicatie met klanten, opleidingstools voor je teams en alle labels. Het zit er allemaal in!

UPDATE VAN 01.03.2021

Sinds 1 maart 2021 kun je ecocheques inzetten voor nieuwe labels en nieuwe aankooptypes, tot grote vreugde van de twee miljoen Belgen die zulke cheques ontvangen. Je vindt ze hier in detail.

MEER LABELS

Nieuwe labels doen hun intrede op de NAR-lijst, voor verschillende soorten producten:

 • Biologische landbouw en voedingsproducten
  • Alle vis, schaal- en schelpdieren met het MSC-label
 • Cosmetica, hygiëne-, verzorgings- en schoonmaakproducten
  • Alle producten met het Ecogarantie-label
  • Alle producten met het COSMEBIO-label
 • Textiel
  • Alle textielproducten met het GOTS-label

Deze labels stonden al op de NAR-lijst:

 • Alle producten met het EU-logo voor biologische productie
 • Alle producten met het Biogarantie-label
 • Alle producten uit een Biogarantie-winkel
EEN NIEUWE ENERGIESCHAAL

Omdat de EU een nieuwe energieschaal voor huishoudelijke apparaten heeft goedgekeurd, bestaat de classificatie A***, A** en A* tot en met D niet meer. Ze is nu vereenvoudigd tot A, B, C, D, E, F, G.

Je mag dus ecocheques aanvaarden voor de volgende categorieën van apparaten:

 • Alle elektrische apparaten met het Europese energielabel van 2021:
  • Koelkasten en diepvriezers: klasse A, B, C of D;
  • Vaatwassers: klasse A, B of C;
  • Wasmachines en droogtrommels: alleen klasse A;
  • NEW! Televisies en monitoren: klasse A, B, C, D of E;
  • NEW! Lichtbronnen: klasse A, B, C of D.
 • Apparaten die nog niet het nieuwe Europese energielabel hebben: alleen A+, A++ en A+++
 • NEW! Lichtbronnen: A, B, C, D en die op de markt vóór 01/09/2021 die enkel beschikken over het Europese energielabel A+ of A++ tot 28/02/2023

We leggen het allemaal uit in ons artikel over het nieuwe energielabel.

HUREN KAN NU OOK ...

Naast deze nieuwigheden is er nog een grote primeur: je kunt voortaan ook huren met de ecocheque! Gereedschap voor werken, materiaal voor een feest (op een dag mag dat weer!) … Begunstigden kunnen gehuurd materiaal nu ook betalen met Ticket EcoCheque.

... EN OOK COLLECTIEVE MOESTUINEN DOEN MEE!

Er zijn twee wijzigingen in de sector voor duurzaam tuinieren:

 1. Abonnementen op collectieve moestuinen staan voortaan op de NAR-lijst en kunnen dus met ecocheques worden betaald.
 2. Turf mag momenteel niet met ecocheques worden betaald, omdat de winning ervan gevolgen heeft voor specifieke ecosystemen.
JE VINDT HIER MEER INFORMATIE

Ontdek de volledige en gedetailleerde lijst in de promo- en opleidingskit. Met vragen kun je terecht in ons hulpcentrum.

Ontdek ook de producten die je Ticket EcoCheque-bestsellers worden deze zomer. Weetje: de meeste van de twee miljoen begunstigden ontvangen hun ecocheques in de lente. Profiteer ervan!

Opgelet: in september verwachten we een nieuwe herziening van de officiële NAR-lijst. Die zal vooral betrekking hebben op de energielabels voor (gloei)lampen.

 

WIST JE DAT?

Ticket EcoCheque is nu volledig gedigitaliseerd op de Edenred-kaart.

De laatste papieren cheques zijn geldig tot eind 2023. Lees er hier meer over.

Heb je een vraag over de lijst met producten en diensten die met ecocheques kunnen worden betaald? Raadpleeg ook ons hulpcentrum. Stuur ons een bericht als je daar je antwoord niet vindt!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

 • Dit artikel delen