Hoe bereid je je in alle rust voor op een controle van het FAVV?

|Praktische tips

Je kent ze, zoveel is zeker. En misschien ben je er ook wat bang voor. Met vlag en wimpel slagen voor de controles op hygiëne en voedselveiligheid van het FAVV is dan ook cruciaal voor wie voedingsproducten wil verkopen. Of je die nu ter plaatse verwerkt dan wel 'as is' aan de man brengt.

Je partner Edenred vroeg het Federale Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen om tips die je kunnen helpen om je beter voor te bereiden op de inspecties.

De woordvoerder van het FAVV vertelde het ons afgelopen zomer al: de controlemethode is veranderd, waardoor inspecties eenvoudiger én sneller verlopen. Zes maanden geleden werden de nieuwe regels ingevoerd voor de horeca, en dat heb je misschien al wel gemerkt.

Heb je de laatste tijd nog geen inspecteur over de vloer gehad? Wij vertellen je graag hoe je je het best voorbereidt op een bezoekje van het FAVV.

 

15 ESSENTIËLE PUNTEN VOOR DE HORECA

1. Aanwezigheid van materiaal om de handen te wassen: er zijn voldoende wastafels met warm en koud (of gemengd) stromend water. Je kunt de kranen bedienen zonder ze met de handen aan te raken. Er is een systeem aanwezig om de handen op hygiënische wijze te wassen en te drogen. De verplichting om de handen te wassen na gebruik van het toilet hangt duidelijk uit.

2. Afwezigheid van huisdieren en ongedierte: er zijn geen huisdieren aanwezig (uitzonderingen mogelijk in de consumptieruimte), noch ongedierte.

3. Schone ruimtes: de ruimtes/plekken waar voedingswaren worden bereid, bewerkt of verwerkt, bevinden zich in goede staat en zijn schoon.

4. Schone oppervlakken: de oppervlakken die in contact komen met voedingswaren (inclusief installaties en materiaal) zijn schoon, goed gereinigd en, indien nodig, gedesinfecteerd.

5. Afwezigheid van bedorven waren: er zijn geen bedorven waren, waren waarvan de vervaldatum is overschreden of waren die niet langer geschikt zijn voor menselijke consumptie aanwezig.

6. Communicatie over allergenen: voor niet-voorverpakte voedingsmiddelen wordt alle informatie over de allergenen SCHRIFTELIJK, duidelijk leesbaar, nauwkeurig en volledig aangegeven op de plaats waar de waren worden verkocht. Lees ons artikel!

7. Voor niet-voorverpakte voedingsmiddelen kan alle informatie over de allergenen meteen mondeling worden meegedeeld (aan de klant en aan de C/I) op de plaats waar de waren te koop worden aangeboden.

8. Respect voor de warme/koude keten: gekoelde producten worden op de juiste temperatuur bewaard en de koude keten wordt gerespecteerd.

9. Diepvriesproducten worden op de juiste temperatuur bewaard.

10. De warme keten wordt gerespecteerd (minimaal 60 °C).

11. Etenswaren worden in geschikte omstandigheden ontdooid

12. Restjes van borden, glazen ... worden niet opnieuw gebruikt.

13. Drinkwater waar nodig wordt gebruikt.

14. Goede persoonlijke hygiëne en geschikte, schone kleding.

15. Voedingswaren worden op de vereiste temperatuur vervoerd.

De nieuwe controlemethode werd ontwikkeld in overeenstemming met de aanbevelingen van de Europese Commissie en in overleg met de betrokken sectororganisaties. Ze geldt voortaan voor alle distributiesectoren, ook de horeca.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je weten wat die nieuwe methode inhoudt? Het FAVV legt het je uit in een notendop!

IN DE PRAKTIJK: BEREID JE VOOR OP EEN CONTROLE VAN HET FAVV

👉 Alle checklists staan op de website van het FAVV (Foodweb) in twee versies:

  • De klassieke versie
  • Een versie met uitleg en opmerkingen

👉 De aangepaste checklist voor de horeca heeft het nummer 3555. Je kunt ook de zoekmachine van de website gebruiken.

👉 Neem een kijkje in onze brochure 'De weg naar een feilloze FAVV-controle' en kom alles te weten over de controles van het FAVV. Zo ben je goed voorbereid. 

👉 Een specifieke vraag? Aarzel niet om contact te op te nemen met de lokale controle-eenheden (L.C.E.) in je buurt.

👉 Een opfrissing nodig? Schrijf je in voor een van de webinars gegeven door het FAVV (gratis opleiding).

Edenred staat elke dag voor je klaar en helpt je je activiteiten en je omzet te optimaliseren!

 

MEER PRAKTISCHE TIPS?

Ben je benieuwd naar nog meer tips en tricks? Lees dan onze artikelen met praktische tips in samenwerking met het FAVV.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen