Psycho: hoe ga je om met onzekerheid?

|In de kijker

Omgaan met onzekerheid is geen gemakkelijke opdracht. Heb jij er moeite mee? Dan ben je zeker niet de enige. De 'quarantaine'-periode is verlengd, de financiële situatie is moeilijk te voorspellen … Heel wat mensen voelen zich in deze tijd onzeker of angstig. Om de moed erin te houden, is het essentieel dat je relativeert, diep in- en uitademt en je lichaam (en geest) tot rust laat komen.

Voor alle handelaars, winkeluitbaters, managers … is het nu minstens even belangrijk dat ze op hun mentale gezondheid letten als op hun fysieke gezondheid. Dit is geen sprint, maar een marathon.

ENKELE IDEEËN 

1. ZOEK NIET MEER DAN EEN OF TWEE KEER PER DAG INFORMATIE OP
Als je de hele dag door aan het nieuws gekluisterd zit en informatie opzoekt, is het logisch dat je ongerust wordt. Hou het dus beperkt.

 

2. VOLG WEBINARS EN NEEM DEEL AAN ONLINEDISCUSSIEGROEPEN
Je staat er niet alleen voor! Deel je gevoelens en vragen met je collega's via de vele onlinekanalen die er zijn.

3. ZORG VOOR JEZELF …
Eet gezond, neem genoeg nachtrust en laat je niet (te vaak) verleiden door koffie, tabak, alcohol en andere oppeppende stoffen. Op lange termijn zijn die niet bevorderlijk voor je gemoedsrust of mentale gezondheid.

4. ... EN JE LICHAAM
Probeer bijvoorbeeld meditatie, yoga of een andere sport die je een goed gevoel geeft.

5. AN APPLE A DAY …
… keeps the doctor away! Deze Engelse levenswijsheid is uitgegroeid tot een heuse methode om met onzekerheid om te gaan.

 

ACKNOWLEDGE

Besef en erken de onzekerheid zoals je dat zelf ervaart.

 

PAUSE

Reageer niet zoals anders. Soms is het beter gewoon niet te reageren en even goed te ademen.

 

PULL BACK

Besef vooral dat dit gewoon veroorzaakt wordt door ongerustheid en donkere gedachten, het is maar een gevoel. Ga niet in op alles wat je denkt. Gedachten zijn maar gedachten. Geloof niet klakkeloos wat je denkt! Gedachten zijn geen feiten op zich.

LET GO

Laat de gedachte of het gevoel los. Het gaat voorbij. Je hoeft er niet op in te gaan. Ze verdwijnen uiteindelijk vanzelf.

 

EXPLORE

Geniet van het moment, alles komt goed. Let op je ademhaling en het gevoel dat dit je geeft. Kijk eens naar de vloer onder je. Kijk om je heen en neem de omgeving in je op, wat je ziet, wat je hoort, wat je kan aanraken, wat je ruikt…. Probeer je daarna op iets anders te focussen, op wat je nog moet doen, op wat je deed voor je je zorgen maakte, of doe gewoon iets helemaal anders en word één met jezelf.

Wanneer je het gevoel hebt dat je je kunt concentreren, even vrij bent van deze negatieve gevoelens, ontdek dan onze horecagids voor deze crisistijden.

Heb je zelf nog tips voor de handelaars van het Edenred-netwerk? Laat het ons weten!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen