Wat met afrondingen van betalingen met de kaart?

|In de kijker

Sinds 1 december 2019 worden contante betalingen afgerond op 0 of 5 cent. Hoe verliep die verandering voor u als handelaar? We maken de balans op enkele maanden na de invoering van die nieuwe regel en lichten de situatie voor u toe, en dan vooral wat betalingen met de kaart betreft.

 

IN DETAIL

Sinds eind vorig jaar zijn handelaars verplicht om contante betalingen af te ronden. Voor het totaalbedrag betekent dat het volgende:

  • Als het eindigt op 1 of 2 cent, wordt het naar beneden afgerond op € x,x0.
  • Als het eindigt op 3, 4, 6 of 7 cent, wordt het afgerond op € x,x5.
  • Als het eindigt op 8 of 9 cent, wordt het naar boven afgerond op € x,x0.
VERPLICHTING VOOR CONTANTE BETALINGEN

De afrondingsregel is nu ook verplicht voor alle bedrijven die een duurzaam economisch doel nastreven (inclusief culturele en sportverenigingen). Wanneer is hij van toepassing?

  • op alle contante betalingen boven 5 cent;
  • op het totaalbedrag van de aankopen (het is dus niet de bedoeling om elk artikel afzonderlijk af te ronden!);
  • de btw moet vóór de afronding worden berekend;
  • op de kassabon moeten het niet-afgeronde en het afgeronde totaalbedrag staan;
  • muntstukken van 1 en 2 cent blijven geldig als betaalmiddel. Een handelaar mag deze munten niet weigeren (in redelijke hoeveelheden, d.w.z. maximaal vijftig munten per betaling).
... EN WAT MET ELEKTRONISCHE BETAALMIDDELEN, ZOALS DE EDENRED-KAART?

U kunt ook beslissen om de afronding uit te breiden naar alle betaalmiddelen en al uw klanten. Dat zijn dus ook betalingen met de kaart, die van Edenred inbegrepen. In dat geval moet u dit wel duidelijk en zichtbaar aangeven in uw zaak (er is een visuele ondersteuningskit beschikbaar) en op de kassabon.

Carte Edenred

Deze mogelijkheid heeft echter enkel betrekking op verkopen waarbij de klant en de verkoper fysiek aanwezig zijn. Ze geldt niet voor onlinebetalingen.

Opgelet: betalingen met papieren maaltijdcheques, ecocheques en cadeaubonnen kunnen nooit worden afgerond.

WAT MET DE MUNTSTUKKEN VAN 1 EN 2 CENT?

Die kunt (en moet) u nog steeds aanvaarden. Ze worden niet uit omloop genomen en verliezen hun waarde ook niet. Ze blijven een betaalmiddel zoals alle andere, en u kunt ze niet weigeren. Het heeft dus geen zin om naar de bank te lopen om ze terug te brengen!

Omgekeerd geldt ook dat u ze nog kunt gebruiken en dat uw klant ze niet mag weigeren wanneer u hem wisselgeld geeft.

WAAROM DIE BESLISSING?

Er zijn maar weinig mensen die betalen met hun 'klein grut' en stukken van 1 en 2 cent. Ze blijven in onze zakken zitten, vormen extra gewicht en hebben weinig waarde. Ze belanden vaak in een spaarpot of 'rospot'. De Nationale Bank moet regelmatig nieuwe maken. Maar de grondstof, het slaan van de munten en het transport kosten uiteindelijk meer dan wat ze waard zijn! Vandaar deze beslissing om het totaalbedrag van de contante betalingen vanaf 2019 af te ronden.

DE TOEKOMST VAN CONTANT GELD

Is contant geld gedoemd te verdwijnen? Steeds meer betalingen gebeuren elektronisch, banken werken tegenwoordig achter gesloten deuren en ook veiligheid is een grote uitdaging … Kortom, klinkende munt wordt steeds zeldzamer in het dagelijkse betalingsverkeer. Lees er meer over in ons artikel over de toekomst van contant geld.

NOG VRAGEN OVER DE AFRONDING VAN BEDRAGEN?

Surf naar goedafgerond.belgium.be voor meer informatie over dit onderwerp of naar de FAQ van de FOD Economie.

BEN JE NOG GEEN EDENRED-PARTNER?

Sluit je in een paar klikken aan op het Edenred-netwerk.  

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen