Waarom je menukaart onder de loep nemen?

|Beter verkopen

We zeiden het al in ons artikel over hoe je als restauranthouder deze crisis doorkomt: je menukaart kan af en toe een opfrisbeurt gebruiken. Less is more ... Als je enkel de populairste gerechten op je menukaart zet (bij voorkeur niet langer dan een A4’tje), kun je efficiënter werken, je voorraad beter beheren én je omzet een boost geven. Bovendien hebben je klanten minder tijd nodig om te kiezen en kun jij dus meer verkopen. Zo simpel is het! Maar hoe begin je eraan? Enkele tips voor een eigentijdse menukaart.

Denk eerst na over je eigen voorkeuren, de authentieke smaken die volgens jou niet mogen ontbreken en de gerechten die je zelf graag bereidt. Leg dit vervolgens eens voor aan je familie, vrienden, medewerkers, vaste klanten en concullega’s. Ga na wat je klanten willen en waarvoor ze blijven terugkomen. Want dat is uiteindelijk het allerbelangrijkste.

MAAR WAAROM EEN NIEUWE KAART?

Soms is een menukaart gewoon te lang. Klanten vinden er hun weg niet in en kunnen maar moeilijk kiezen. Of soms zijn de gerechten gewoon te ingewikkeld, waardoor je er heel veel werk aan hebt.

MINDER KEUZE, BETERE RESULTATEN!

Eenvoudige en gemakkelijke gerechten die je snel bereidt en dresseert … maar uiteraard alles even mooi en vooral overheerlijk! Een weldoordachte menukaart bevat enkel je beste producten die het beste verkopen. Korter, sneller en efficiënter.
Ontdek hoe restaurant Les Filles haar menu op een originele manier beheert ; ze vertelden ons alles tijdens ons bezoekje!

NIET ONBELANGRIJK: JE LEVERANCIERS!

Neem contact op met de lokale landbouwers. Leer hen eindelijk eens echt kennen en vraag hen gerust hoe zij zelf hun groenten bereiden. Nieuwe ideeën zijn altijd interessant! Deze gepassioneerde mensen geven je met plezier tips en zullen gegarandeerd het eerste aan jou denken op hun volgende leveringsronde.

Bovendien maken zij op hun beurt als echte ambassadeurs reclame voor jou bij hun andere klanten. Mond-tot-mondreclame is dan ook de beste manier om mensen uit de buurt naar je zaak te halen.

SEIZOENSGERECHTEN

Dankzij deze lokale leveranciers werk je niet enkel met betere producten, maar krijgen je gerechten ook een nieuwe toets. Doordat je hoofdzakelijk met seizoensproducten werkt, veranderen je gerechten voortdurend mee. Je vaste klanten worden keer op keer verrast, en blijven daarom graag naar jouw zaak terugkeren.

ANDERE SAMENWERKINGEN

Je kunt ook samenwerken met een (banket)bakker uit jouw buurt voor je dessertjes. Of doe een beroep op een lokaal bedrijfje voor je ingrediënten, dranken, confituren of andere streekproducten. Op die manier zet je de lokale rijkdom in de kijker. Je klanten zullen het emotionele aspect en het verhaal achter elk bord ook enorm appreciëren.

DE 10 FOOD-AANBEVELINGEN
 1.   Bied groenten aan als garnituur en fruit als dessert.
 2.   Zet bruin of volkorenbrood op tafel.
 3.   Zet geen zout op tafel.
 4.   Bied gerechten aan op basis van gevogelte of wit vlees.
 5.   Zet vis op het menu.
 6.   Bied kraanwater aan.
 7.   Vervang de boter bij het brood door olijfolie
 8.   Zorg voor een dessert op basis van zuivelproducten.
 9.   Vervang de aperitiefkoekjes door olijven, rauwkost of gedroogd fruit.
 10.   Zet gegrilde of gestoomde gerechten of ovenschotels op het menu.

Ontdek het FOOD-programma voor meer info en een beter voedingsevenwicht in je menu!

RESTJES OP HET BORD

Je doet er uiteraard alles aan om voedselverspilling tegen te gaan en al je producten zo veel mogelijk te gebruiken. Dus denk eraan: wees creatief en werk alle restjes op. Aardappelschillen tover je bijvoorbeeld in de oven om tot lekker knapperige chips. Of verwerk de restjes groenten in een soep, quiche van de dag, ovenschotel, arancini of originele samosa … In ons volgende nummer vertellen handelaars ons wat ze met hun niet-verkochte producten doen.

MUST HAVES

EEN LEKKERE STEAK
want klanten bestellen zo’n soort gerecht als ze iets te vieren hebben en zichzelf willen verwennen.

EEN VEGETARISCHE OPTIE
want bijna de helft van de Belgen (44%) eet de voorbije jaren minder vlees. In ons land eet gemiddeld bijna 16% van de mensen minstens drie keer per week vegetarisch. Je menukaart hoeft niet volledig vegetarisch te zijn, verre van, maar zorg voor een gerecht dat je gemakkelijk kunt aanpassen. Zo sluit je geen mogelijke klanten uit.

EEN DAG- OF STUDENTENMENU
met een dagschotel of broodje, een drankje en een dessert voor een zacht prijsje. Ideaal om je omzet te boosten!

EEN COCKTAIL VAN HET HUIS
waar je je eigen stempel op drukt. Gebruik gerust een klassiek recept, maar zorg voor een aantrekkelijke presentatie. Een stukje fruit, een takje munt of een andere decoratie … Laat je creativiteit de vrije loop! Wat is er momenteel hip & trendy in de grote bars? Of schrijf je in voor een workshop met een professionele mixoloog.

DE BORDSCHIKKING

De presentatie moet eenvoudig en verzorgd zijn. Bovendien moet elk bord er altijd hetzelfde uitzien.

Tevreden met je bordschikking? Neem er vlug een aantrekkelijke foto van en deel deze op je sociale netwerken. In ons volgende nummer vertellen we je meer over culinaire fotografie.

CREËER EEN TOTAALBELEVING

Je bedient je klanten niet enkel op hun wenken met lekkere gerechten, maar ook met een mooi assortiment dranken, een knap interieur, een aangename sfeer, bijpassende achtergrondmuziek enz. Maak er een totaalbeleving van wanneer je bijvoorbeeld een verjaardagfeest voor iemand organiseert. Zo maak je in één klap ook indruk op alle genodigden. 

We geven je nog meer tips & tricks om je omzetcijfer te boosten. En jij, Heb je zelf nog tips voor de restauranthouders van het Ticket Restaurant-netwerk? Laat het ons weten!

Je hebt nu alle 'ingrediënten' in huis om je menukaart eigentijdser en efficiënter te maken. Minder risico, meer winst! Deel je menukaart op je sociale netwerken en vermeld er zeker ook Edenred bij!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

 • Dit artikel delen