Welke materialen voor meeneemverpakkingen?

|In de kijker

We weten best dat er geen mirakeloplossing bestaat voor ecologische voedselverpakkingen, maar we lichten graag even de beschikbare mogelijkheden toe.

KARTON

Stevig en licht, composteerbaar en volledig afbreekbaar na een paar maanden … Ondanks het feit dat de productie en recyclage van karton veel energie vreet, blijft het een van de meest milieuvriendelijke opties! Het grootste pluspunt? Karton kan FSC/PEFC-gecertificeerd zijn en/of uit recyclage afkomstig zijn. Geef liever de voorkeur aan dit karton in plaats van standaard karton. De planeet en je klanten zullen je dankbaar zijn!

ALUMINIUM

Hoewel de productie van aluminium zwaar weegt op de planeet, er weinig voorraad is en het materiaal pas na zeer lange tijd afgebroken wordt, kan er in Europa tot 54 % aluminium gerecycleerd worden zonder al te veel energieverspilling, en dat werkt een circulaire economie in de hand.
Kies dus liever voor gerecycleerd aluminium.

GLAS

Een stevig en zwaar materiaal met een grotere ecologische voetafdruk, maar wel eindeloos recycleerbaar zónder aan kwaliteit in te boeten. Ideaal als je een gesloten systeem hanteert, als je klanten je zaak trouw blijven en de verpakkingen terugbrengen, of wanneer je een waarborg vraagt.

PLASTIC

Door de Europese richtlijn kunnen we wegwerpplastic ondertussen wel opzijschuiven. Meer daarover hieronder. Wel kun je Tupperware-achtige verpakkingen gebruiken voor een gesloten systeem, net zoals bij glas.

BIOPLASTIC

Biologisch afbreekbaar of biobased, kies dus eerder voor producten op basis van maïszetmeel in plaats van aardolie. Dit alternatief kan interessant zijn, vooral ook voor de korte keten.

PLASTIC

De aartsvijand van milieuorganisaties en nu ook vanaf juli 2021 verboden in Europa: de laatste uren van wegwerpplastic zijn geteld!

De Europese richtlijn verbiedt immers het gebruik van bepaalde plastic wegwerpproducten waarvoor alternatieven bestaan, zoals “plastic wegwerpbekers, -glazen en -borden, rietjes, bestek, prikkers, deksels voor wegwerpbekers, maaltijdschotels, ijspotjes, slakommen, doosjes en roerstokjes, behalve die welke thuis gecomposteerd kunnen worden en volledig of gedeeltelijk uit materialen van biologische oorsprong bestaan.

Daarnaast wil Europa tegen 2029 maar liefst 90 % van de plastic flessen inzamelen. Tot slot moeten plastic flessen tegen 2025 minstens 25 % en tegen 2030 minstens 30 % gerecycleerd materiaal bevatten. Lees het persbericht hier.

Je kunt dus maar beter nu al milieuvriendelijkere materialen in huis halen!

Om alles te weten te komen over de packaging van je gerechten en de zichtbaarheid bij take away, kun je te rade gaan bij onze andere artikels over dit onderwerp. In slechts enkele minuten kom je er alles over te weten!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen